Thursday, August 10, 2017

# INFO: BERPANTANG # SET BERPANTANG

6 TIPS MUDAHNYA BERPANTANG SENDIRI

Assalamualaikum...

Kak Fiza baru jer balik dari melawat kawan lama lepas bersalin dan masih berpantang. Masih segar bau harum baby tu. Sukan sangat bau baby ni. Qisya pun dah setahun lebih. Macam cepat sangat dia membesar dan terasa diri ini dah makin T_a. Haha

Berbalik kes berpantang tadi..memang Kak Fiza kagum dengan member ni. Sebenarnya dia terpaksa berpantang sendiri sebab mak ayah dan mertua pun dah tiada. Dari anak sulung hinggalah yang ke3 ni. Alhamdulillah, suami dia pun banyak support. 2 minggu pertama memang cuti la sebab nak bagi wife tersayang ni betul2 sihat. Loving couple sangat.

Apa yang Kak Fiza boleh kongsi disini adalah kerjasama dan tanggungjawab masing2. Suami kena main peranan dan cuba pastikan yang terbaik untuk isteri dan anak.


Nak kongsi sedikit tips yang Kak Fiza amalkan sepanjang berpantang sendiri tahun lepas.

1. Perlu ada perancangan
Sebelum bersalin lagi dah mesti ada perancangan teliti dari semua aspek berpantang. Seperti barang keperluan ibu dan baby. Paling penting perancangan seharian ketika berpantang. Kalau boleh, suami tolong la isteri masak lauk dulu sebelum pergi kerja.

Nanti kurang sikit kerja isterinya. Pendek kata siapkan semua yang patut. Suami perlu tahu, ibu dalam pantang memang tak boleh buat kerja dan banyak bergerak.


2. Berurut dan bertungku
Haaaa...ini selalu terjadi bila berpantang sendiri. Tak de tukang urut lah. Tak sempat bertungku lah. Sekurang2nya mesti berurut 3hari berturut2 tau. Urat2 semua nak kena betulkan. Nak betulkan @ naikkan rahim..hihi

Bertungku paling Kak Fiza suka. Jangan cakap tak de masa tau. Curi sikit masa time lepas mandi pagi dan petang. Best sangat urut ni.

Mudah dah sekarang ni. Tukang urut berpengalaman masih ramai. Perancangan awal sediakan bajet jer. Tak susah pun. Juga boleh lihat entry Amalan Ketika berpantang

3. Tolonglah pakai Bengkung
Part ni Kak Fiza pun kekadang skip jugak...tapi korang jangan skip2 tau. Mesti pakai kalau nak perut maintain slim...hihi

Macam2 jenis bengkung dijual kat pasaran sekarang ni. Boleh je beli online. Pentingnya bengkung untuk kecutkan rahim juga seperti bertungku. Selain betulkan peranakan, ia juga boleh membantu baiki postur badan.

4. Pakai Stokin
24jam mesti berstokin..tapi nak mandi kau bukak la kan. Nanti tak pasal2 urat kembang la..angin masuk la..mak akak la cakap..

5. Pemakanan
Sebabkan pantang sendiri, suami pun terkejar2 nak masak time pagi..jadinya menu memang simple sangat. Sayur sawi, ikan bakar. Itu je lah hari2nya time tengahhari. Malam la boleh upgrade sikit bagi nampak sedap...hehe

Tolong la jangan makan sesuka hati..tambahan pulak kita menyusu baby kan. Boleh google apa yang boleh dan tak boleh atau boleh tanya pada mereka yang berpengalaman..

Kalau mampu, order je pakej berpantang yang ada urut dan makan tu. Lagi best..

6. Jamu / Vitamin / Set Pantang
Macam2 pilihan sekarang ni. Kak fiza fokus pada Vitamin sebab tak menganggu penyusuan susu ibu. Menariknya sebab bagus untuk berpantang dan baik pulih luka dalaman, emosi, fizikal dan mental.

Dan..paling penting jangan buat banyak kerja. Tak payah nak sibuk2 kemas rumah bagai. Biarlah bersepah pun. Pejam mata untuk 44hari sahaja.

Banyak lagi nak mengomel ni tapi rasanya dah panjang lebar kan. Cukup sampai sini nanti kita sambing lagi yer. Jangan pernah jemu skodeng update terkini dari akak...😚😚


No comments:

POPULAR POSTS

Follow Me