Tuesday, July 11, 2017

# PARENTING

CABARAN ANAK TAHUN 1 2017

Assalamualaikum..

Bila anak dah masuk sekolah, masing-masing cuba nak up anak siapa lagi bijak. Adehhhh..tak terkecuali sekolah kampung atau bandar. Kak fiza ni boleh dikategorikan dok dalam kawasan bandar la jugak. Sungai Petani tak dak la besaq mana kan...hihi

Kadang2 malas nak amik port.."ehhh..anak kak dapat no berapa?"..hihi.

Perasan bila pergi sign report baru ni..ada ibu bapa komplen macam2 kat cikgu..itu ini. Kak fiza dengar je lah. Cuma tanya peragai anak kat sekolah macam mana..behave tak dia. Pendiam ke dia. Kena juga amik tau kan..



Alhamdulillah Abang Long tahun ni dah tahun 1. Dari awal tahun masuk kelas 1A. Nyaris2 dah nak tukar kelas B masa ujian awal tahun tapi prestasi naik bila exam pertengahan baru ni. Dapat la no 24/45. Keseluruhan 26/213.

Dok terbayang la lagu mana cikgu tu mengadap 45 orang murid...huhu

Cabaran cikgu sekarang sangat berat. Silibus tahun 1 tahun ni dah sama macam budak tahun 2. Ermmmm..geleng kepala la jugak nak mengajar. Kita memang la faham tapi nak fahamkan budak2. Serabut tau..huhu

Apa2 pun..biarlah..tu je yang boleh kita cakap. KPM ni kalau dia nak dengar suara ibu bapa memang dah banyak yang viral tapi tiada kesudahan. Terpaksa la ikut rentak dan anak2 jadi bahan.

Selagi kita boleh didik dan ajar mereka..inshaAllah boleh..

Cepat sangat masa berlalu. Dah masuk 4 series dah ni...😂😂

Ibu2 yang nakkan makan tambahan untuk anak-anak boleh klik SINI yer. Bagus untuk mereka yang sedang membesar.


No comments:

POPULAR POSTS

Follow Me