Tuesday, July 11, 2017

CABARAN ANAK TAHUN 1 2017

2:01 PM 0 Comments
Assalamualaikum..

Bila anak dah masuk sekolah, masing-masing cuba nak up anak siapa lagi bijak. Adehhhh..tak terkecuali sekolah kampung atau bandar. Kak fiza ni boleh dikategorikan dok dalam kawasan bandar la jugak. Sungai Petani tak dak la besaq mana kan...hihi

Kadang2 malas nak amik port.."ehhh..anak kak dapat no berapa?"..hihi.

Perasan bila pergi sign report baru ni..ada ibu bapa komplen macam2 kat cikgu..itu ini. Kak fiza dengar je lah. Cuma tanya peragai anak kat sekolah macam mana..behave tak dia. Pendiam ke dia. Kena juga amik tau kan..



Alhamdulillah Abang Long tahun ni dah tahun 1. Dari awal tahun masuk kelas 1A. Nyaris2 dah nak tukar kelas B masa ujian awal tahun tapi prestasi naik bila exam pertengahan baru ni. Dapat la no 24/45. Keseluruhan 26/213.

Dok terbayang la lagu mana cikgu tu mengadap 45 orang murid...huhu

Cabaran cikgu sekarang sangat berat. Silibus tahun 1 tahun ni dah sama macam budak tahun 2. Ermmmm..geleng kepala la jugak nak mengajar. Kita memang la faham tapi nak fahamkan budak2. Serabut tau..huhu

Apa2 pun..biarlah..tu je yang boleh kita cakap. KPM ni kalau dia nak dengar suara ibu bapa memang dah banyak yang viral tapi tiada kesudahan. Terpaksa la ikut rentak dan anak2 jadi bahan.

Selagi kita boleh didik dan ajar mereka..inshaAllah boleh..

Cepat sangat masa berlalu. Dah masuk 4 series dah ni...😂😂

Ibu2 yang nakkan makan tambahan untuk anak-anak boleh klik SINI yer. Bagus untuk mereka yang sedang membesar.


Friday, July 7, 2017

RESEPI BISKUT SEMPERIT RINGKAS DAN SEDAP

1:39 PM 0 Comments
Assalamualaikum...

Wahhh..lamanya Kak fiza biarkan blog bersawang yer. Biasalah kadang-kadang mood ni on off..hihi

Ok lah..memandangkan kita masih menyambut Aidilfitri, Kak fiza nak ambil peluang jugak la..nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin pada rakan-rakan blogger.

Hari ni cuma nak kongsikan resepi semperit ni. Sebenarnya sepangjang Kak fiza dah jadi mak pada 3orang anak ni, sepanjang hidup belum pernah buat cookies tau. Pernah cuba tapi asyik tak menjadi dan lama2 give up terus tak pernah buat. So sebelum puasa, akak ada beli Oven kat Lazada. Niatnya cuma nak baking kek je lah sebab anak2 suka makan. Asyik kukus jer kan..nak la bakar pulak..

Bila dah ada Oven niat nak cuba buat cookies ni..mana tau raya ni tak payah beli. So cubalah resepi paling senang ni iaitu Semperit. Seriusly tak ingat dah mana ambil resepi ni tapi yang ingat kat Group di FB. Kalau tuan punya resepi terbaca entry Kak Fiza ni boleh la komen yang murni-murni yer..


Jom cekedok resepinya;

1 buku Buttercup
1 cawan Gula Aising
2 biji Kuning Telor
1 cawan Tepung Jagung
1 1/2 cwan Tepung Kastad
2 1/2 cawan Tepung Gandum
Esen vanila..

Satukan gula, butter, kuning telor dan esen vanilla. Kacau guna senduk je. Kemudian masukkan pula tepung dan uli jadi doh. 

Tepung gandum boleh masukkan last sekali. Masuk sikit2..agak doh dah tak melekat. 

Senang sangat. Masuk mulut memang tak melekat. Cair dimulut gitu..

Alhamdulillah dengan resepi ni jugak Kak fiza berjaya buat bisnes tau. Tak terkira berbalang2 akak jual hari tu. 

Sharing with love...😘😘

POPULAR POSTS

Follow Me