Thursday, November 10, 2016

# TIPS KESIHATAN ANAK

TIPS MERAWAT BAYI KEMBUNG PERUT

TIPS MERAWAT BAYI KEMBUNG PERUT

Pernah tak mommy mengalami masalah bayi kembung?. Mesti pernah kan jika tidak dijaga dengan betul. Bayi 6bln pertama ni perlukan penjagaan yg rapi. Kita sebagai ibu tentunya nak yg terbaik untuk anak2 kan.

Meh..nk bagi tips ckit utk elak bayi kembung atau bagaimana nak berhadapan dengan masalah ini. Banyak tips ni dari cik google..😊


Pernah terjadi pada abang ngah dulu. Salah satu cara yang ibu buat macam gambar tu. Urutan I LOVE YOU. Urutan ini membantu masalah usus yang bermasalah. Urutan ini memang sangat membantu tau. Letak la minyak angin baby ckit.

Selain itu, kita boleh tuam kat area dekat pusat tu. Kalau masa dalam pantang, kita kan bertungku...so ambil sehelai dau sireh..tekapkan pada tungku..then boleh tuam pada bayi. Sebelum tu rasa la dulu pada tangan kita..jgn panas sgt..nanti tak pasal2 anak meraung sebab panas.😂

Boleh juga buat urutan kat betis anak tu. Area labu betis tu. Memang selalu buat time lepas mandi. Diaorg pun syok jer kena urut. Biasanya lepas mandi satu badan si adik qisya ibu sapukan herbalblend. Suka dia..😊

Burp lepas menyusu. Ini memang wajib buat lagi2 dalam pantang. Abang long dulu menghadapi masalah nak burp..dan mmg nk jaga dia time pantang sangat2 teruji. Bayangkan kalau tak burp apa jadi. Sampai nangis masa berpantangkan dia dan sampai sekarang dia memang tolak makanan yg keras. Nak yg lembut2 jer.

Burp ni penting sebab nak buang angin yang kot ada dalam susu ibu tadi. Kadang tu sampai setengah jam pun hadap jelahkan..😂

Penting ni! Jangan biarkan bayi menangis terlalu lama. Nanti masuk lagi banyak angin, bertambah sakit perut dia, kesian kat baby.

Dan..yang penting, ibu2 kena lah makan makanan berkhasiat. Untuk baby jugak kan. Elakkan makan makanan yg berangin. Tengok keadaan anak kita. Try n error..apa yg boleh kita makan dan apa yang tak boleh..

Pagi2 dah membebel yer..😅

Itu saja tips utk hari ini. Esok tgh pikir nak celoteh apa plak..😆

Semoga bermanfaat utk semua..

No comments:

POPULAR POSTS

Follow Me