Tuesday, November 29, 2016

MOTIVASI DIRI

12:03 PM 0 Comments
Menulis perkara yang baik..fikir yang baik-baik..insyaAllah kita akan cenderung ke arah kebaikan..


Yakin dengan rezeki yang telah ditetapkan olehNya. Tapi bukan bermaksud kita hanya tunggu rezeki tu jatuh dari langit tepat kat batang hidung kita. Itulah namanya USAHA. Kalau duduk saja tanpa usaha memang tiada hasil. Usaha tanpa jemu..insyaAllah pasti berhasil.



Satu sikap yang sebelum ni rasa susah sangat sekarang makin rajin plak nak buat. Membaca! tak kisah lah artikel kat blog ke..majalah lama pun ok..asalkan berkait dengan sihat. Sebab apa tau...nak jadikan bahan untuk blog. Bila customer tanya..dlm 2 saat dah boleh bg jawapan..dah tak perlu nk google lagi..☺..dalam erti kata lain kita bersedia!

Lepas ni kena lagi rajin. Rajin tulis artikel sebab tengah berguru dengan cikgu hebat ni. Semoga sikap positif yang ada dapat dimanfaatkan sebaiknya..

Dan..lagi satu..yakin dengan apa yang kita jual..jangan banding kan produk kita dengan produk lain sebabnya saya memang tak ada kepakaran untuk produk B tu. Saya cuma pakar produk A. So sebarkan kebaikkan produk kita. Jangan sesuka hati kondem produk orang lain semata-mata nak lariskan produk kita..

Jangan ada dengki antara kita yer..sama-sama ada sikap positif untuk terus maju..insyaAllah..

Sunday, November 27, 2016

CARA MUDAH MENGURANGKAN TEKANAN DARAH TINGGI

4:50 PM 0 Comments
Menurut kajian oleh Persatuan Hipertensi Malaysia, didapati bahawa hampir 4.8 juta rakyat Malaysia menghidap penyakit darah tinggi dan sekurang-kurangnya 42% orang dewasa Malaysia yang berusia lebih dari 30 tahun menghidap penyakit darah tinggi.

Menakutkan tak? Ada yang mengalami simptom2 darah tinggi? Tetapi biasanya darah tinggi memang tiada tanda2 awal yg boleh kita kenalpasti...kalau dah ada tanda2 seperti pening2, vertigo, selalu pitam tu..elok dapatkan rawatan segera.


Bagi yang mengalami hipertensi ni pengambilan omega guard adalah disarankan. Omega ni adalah minyak ikan yang mengandungi asid lemak 3 yang dipercayai mampu mengurangkan tekanan darah, membantu melancarkan peredaran darah, mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya Fiza 0124513311 sekarang juga. Ingat! Jangan biarkan sakit lama sangat nanti semakin parah. 

Atau KLIK dibawah untuk pembelian online.



Sekiranya anda berminat menjadi Pengedar Shaklee terus hubungi saya Fiza 012 4513311. Saya memerlukan pengedar di Seluruh Malaysia termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei.

Kehadiran anda sangat diperlukan.

Pengedar Sah Shaklee Sungai Petani, Kuala Ketil dan 
Padang Serai 
Fiza Hasan (Shaklee ID 949698)
012 4513311 (whatsapp /sms)
COD : Giant Sungai Petani

KEPENTINGAN LANDMARK STUDY

10:24 AM 4 Comments
PENTING KE LANDMARK STUDY

Sangat penting sebenarnya, tambahan pula untuk produk tambahan seperti vitamin cekli ni. Shaklee sangat komited nak buktikan pada umum bahawa produknya sememangnya terbaik. Shaklee satu2nya company yang membenarkan Landmark study ni dibuat keatas produknya.


Landmark study ni bukan dibuat oleh pihak dalaman shaklee tetapi melibatkan PIHAK KETIGA. yes! Pihak yang tiada kaitan langsung dengan shaklee tau. Jadi, kajian yang dilakukan adalah ke atas individu yang telah mengamalkan pengambilan VITAMIN/SUPLEMEN lebih 20tahun. Ya..20 dan bukannya setahun dua.

Kenapa?
Sebab sememangnya terbukti kebanyakkan kajian saintifik yang dibuat adalah untuk jangkamasa pendek dan bergantung pula pada tahap keberkesanan vitamin tersebut. Boleh ke kita kenalpasti penyakit dalam tempoh kurang 5tahun? Tentu tidak kan.

Biasanya penyakit menunjukkan simptom setelah 10-30 tahun untuk muncul. Betul tak? Cuba lihat sekeliling kita hari ini. Ada tak yg kena Diabetes lepas sarapan teh tarik pagi ni? Ada tak yang tiba2 Kolesterol dia tinggi lepas makan daging rendang semalam? Ada tak?

Disinilah pentingnya Landmark study. Dijalankan untuk jangkamasa panjang. Dan dari situ juga kita tahu samada ianya berkualiti atau tidak. Berkesannya sesuatu produk kepada pengguna sangat penting bagi Shaklee. Shaklee berani mempertaruhkan produknya untuk dibuat kajian dan tak ramai company lain yg berani ambil risiko utk buat Landmark Study.

Jadi..apa pilihan kita ada? Nak pilih suplemen yang tiba-tiba tup ada kat pasaran ke? atau nak pilih yang dah establish dipasaran? Nak pilih produk yg memang semulajadi ke atau nak pilih yang timbang kilo pack cun2 tu?..haaa

Saya tak cakap shaklee ni bagus tetapi terbukti memang bagus. Sebelum memilih apa-apa suplemen dipasaran, semak dulu apa yang perlu. Jangan main terjah jer. Mungkin kesannya tidak sekarang tetapi akan datang..wallahualam.. Pagi2 dah bebel panjang yer..πŸ˜ƒ

Semoga bermanfaat untuk kita semua..selamat berhujung minggu semua..

Boleh rujuk entry sebelum ini di LANDMARK STUDY. Banyak yang telah saya kongsikan mengenainya.

Saturday, November 26, 2016

6 TIPS KAWAL ANAK MAKAN JAJAN

8:56 AM 0 Comments
6 TIPS KAWAL ANAK MAKAN JAJAN

Apa tu Jajan? Hehe..buat-buat tanya pulak yer. Anak-anak sekarang ni memang sangat tededah dengan snek dan makanan kurang sihat ni. Ramai juga ibu bapa ambil jalan mudah belikan untuk mereka tanpa fikir masa akan datang.

Kanak-kanak disogokkan dengan pelbagai makanan seperti sosej, daging burger, kentang putar dan makanan ringan yang lain. Kita mungkin boleh kawal kalau di rumah. Kat sekolah macam mana pulak? Kantin sekolah..luar kawasan sekolah?




Akak memang tersangat jarang nak belikan untuk Along Angah. Saja-saja nak beli memang tak la. Kalau boleh memang tak nak ikut kemahuan mereka nak membeli. As a parent, kita memang wajib kawal selera mereka terhadap makan kurang sihat macam ni.

1. Keluarga contoh terbaik
Nakkan makanan sihat untuk anak-anak, kita kena mulakan dari rumah dan kita sebagai ibu ayah kena amalkan makanan sihat. Nak makan nugget, hotdog boleh..jom kita buat sendiri. Bukan susah pun. Akak pernah kongsikan resepi homemade nugget sebelum ni.

Kita tak nak anak makan jajan?. Jangan la dibeli dan kita sendiri STOP dari membeli semua tu.

2. Buah-buahan/Sayuran
Jadikan menu wajib dirumah..jadinya bila selalu ada dan biasa..insyaAllah mereka pun akan suka. Pasti gubahan yang menarik yang boleh buatkan mereka teruja nak makan.




Hari-hari nak ngadap bento yer. Untuk anak-anak apa salahnya. Jadi lah ibu yang kreatif.

3. Reading BΓ²ok
Boleh juga dibeli buku-buku yang berkaitan. Dari situ mungkin mereka akan lebih berminat. Buku mewarna contohnya. Anak-anak kan suka main color. Mungkin kita juga boleh libatkan diri dengan aktiviti mereka kan.



4. Aktiviti Sekolah
Kantin sekolah memang banyak jual jajan kan. Kita mungkin boleh mengambil peluang menghadiri sesi perjumpaan dengan guru sekolah seperti mesyuarat PIBG sekolah dan menyarankan dengan tegas bahawa makanan jajan tidak seharusnya dijual di kantin sekolah. 

5. Hadiah/Token
Berikan 'physical token' kepada anak-anak anda apabila mereka mula makan sayur, buah dan makanan berkhasiat yang bukan kegemaran mereka. Kadang-kadang benda macam perlu untuk kita encourage mereka berbuat sesuatu yang baik kan. Pasti mereka akan teruja memiliki token tersebut. Gunakan token tersebut untuk hadiahkan mereka perkara yang disukai mereka seperti permainan.

6. Ellakkan membeli Jajan dan Makan tidak perlu untuk program sekolah /birthday party anak-anak.

Macam mana? Ok tak perkongsian hari ini? Akak pun sedang amalkan untuk anak-anak. Masih juga educate abah mereka untuk tidak lagi membeli makanan yang tidak sihat. Semoga kesihatan anak-anak kita terjaga dan mereka mendapat nutrisi yang lengkap untuk perkembangan minda mereka.

Friday, November 25, 2016

AKTIVITI MENARIK SEPANJANG CUTI SEKOLAH

6:07 PM 0 Comments
Assalamualaikum..

Jenuh la akak fikir..apa la aktiviti Along dan Angah sepanjang cuti sekolah ni. Ok..untuk hari ni pun dah sakit tekak akak ni..sebabnya, adik Qisya memang asyik-asyik berjaga tak boleh tidur terganggu dek kebisingan abang-abangnya.



Start esok dah kena ada activiti khas untuk diaorg.

1. Aktiviti melukis
Lama jugak fikir ni..apa nak buat kan. Since mereka tersangat la suka melukis so sediakan kertas A4 satu rim la. Kalau tengok kan, macam-macam yang mereka lukis. Dari segala jenis kereta, raksasa, ultraman..haaa semua tu kacang dah..hihi

Yang lain-lain nanti boleh la kita guna cik google nanti. Sambil melukis boleh mewarna.

Beraktiviti dengan clay ni pun best jugak. Belum pernah cuba lagi. Jeng-jeng! Wajib cuba ni.

2. Memasak
Masak? Since Along suka makan kek..apa kata kita buat kek ama-sama nanti. Amboi sukanya dia. Angah tak nak. Angah nak lukis kereta jer. Ermmm itu lah kerja Angah yer.


3. Membaca
Yang ni akak memang akan wajibkan mereka. Dua beradik ni lemah sangat English. Nak kena pergi kedai buku cari buku untuk reading. Memandangkan Along dah nak masuk tahun 1, memang kena struggle ckit la kan. Tapi nak ke mereka ni dengar cakap ibu sebab Along cakap ibu bukan cikgu...haaa sudah..dilema ni.



4. Indoor/outdoor activities
Ok jugak kan untuk mereka. Sambil-sambil boleh buatkan mereka berfikir. Sekali kita leh main sekali kot.


Outdoor..macam biasa la kan. Bawak gi taman je lah petang-petang. Ronda pusing-taman naik basikal. Lagi la suka Along Angah ni nanti.

5. Belajar menulis dan bercerita
Ok..since Along dah nak masuk year 1..kita boleh la mantapkan gaya penulisannya. Tapi dia cakap kat ibu..dia dah pandai..huhu


Ok..itu antara 5 aktiviti yang sememangnya dah pun akak rancang dari bulan lepas lagi untuk mereka. Jadual malam lepas Maghrib hingga Isyak memang mereka ada IQRA'. So malam tiada aktiviti. Tidur awal wajib!

Semestinya semua aktiviti ni untuk perkembangan minda mereka kan. Tak de mereka asyik dengan TV je. 

Macam banyak je aktiviti. Kalau ada yang share aktiviti yang best-best dipersilakan. Mana tau kita boleh kita boleh tukar-tukar pendapat.

Thursday, November 24, 2016

SET CANTIK SHAKLEE KEGEMARAN SAYA

10:49 PM 0 Comments
Set kegemaran banyak sungguh. Suka set berpantang dan sampai sekarang masih amalkan set tu. Dan paling feveret tak leh tinggal ini lah..ostematrix pun wajib sangat ada..πŸ˜…πŸ˜…

Vitamin c ni wajib hari-hari telan..untuk ibu menyusu pun sangat bagus..boleh terus diserap ke baby. Vitamin c ni membantu pembentukan kolagen tau. Bagus sangat untuk kulit.


Vitamin E pun sama..bagus utk parut jerawat..paling suka buat masker mlm2..bngun pagi muka fresh jer..insyaAllah liang roma pun makin mengecil..blackhead/whitehead mmg dpt dikurangkan..

Paling best pencuci muka nutriwhite ni...tak lengkap kalau tak de dia ni..best sgt2..tahan lama plak tu. Berbulan-bulan. Dekat setahun kot.πŸ˜‚

Bcomplex..haa..sapa2 hormon tak stabil tu boleh la amalkan bcomplex. kaya vitamin B membantu memlihara kulit dari dalam. So mmg bagus diamalkan.

Kalau dah cuba pasti nak lagi..memang tak boleh tinggal. Boleh juga refer SET CANTIK SHAKLEE untuk maklumat lanjut.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya Fiza 0124513311 sekarang juga. Nqk cantik kan..

Atau KLIK dibawah untuk pembelian online.

Sekiranya anda berminat menjadi Pengedar Shaklee terus hubungi saya Fiza 012 4513311. Saya memerlukan pengedar di Seluruh Malaysia termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei.

Kehadiran anda sangat diperlukan.

Pengedar Sah Shaklee Sungai Petani: Fiza Hasan (Shaklee ID 949698)
012 4513311 (whatsapp /sms)
COD : Giant Sungai Petani


Wednesday, November 23, 2016

RABBIT MIX ANGORA UNTUK DI JUAL

11:30 PM 0 Comments
Assalamualaikum..

Ehhh..akak jual Rabbit pulak ke?hihi. Bermula dengan minat en suami je tapi bila dah bertambah tak kan nak membela banyak sangat kan. Tak larat nak bagi makan la..

Pada yang berminat nak berkongsi hobi dengan en suami akak ni boleh la usha. 







Utk dijual...😊
Dob: 23/08/2016
Area: sungai petani
(Mix angora)
Whatsapp 0174055385/0124513311

LAWATAN ALONG ANGAH KE PULAU PINANG

11:20 PM 0 Comments
Best kan dapat happy kan anak-anak. Ini cerita masa lawatan awal bulan baru ni. Seronok tengok diaorang teruja naik bas. Tengok diaorang bergembira dengan kawan-kawan sekolah.



Banyak la jugak moment best tahun ni tapi paling best dapat buat anak-anak happy. Sebelum ni macam tak sempat je nak bawa diaorg holiday. Bila ada peluang sekali dengan kita pun join sekali. Best kan..☺☺

Tahun depan kita aim tempat cuti yang best2 yer..😘😘

CARA MUDAH NAK DAFTAR AHLI SHAKLEE

5:37 PM 0 Comments
Assalamualaikum semua..selamat petang. Petang ni rasa nak menulis pasal benda alah ni. Alahai..asyik share pasal produk je kan. 

Ada ke yang berminat nak jadi ahli shaklee? Mesti la ada kan. Mungkin ada yang belum tahu cara yang mudah. Meh akak nak story. Banyak Kelebihan jadi ahli ni tau.


Gunakan telefon pintar anda - SMS/WHATSAPP "DAFTAR AHLI" dan hantarkan ke 0124513311. InsyaAllah sepantas kilat anda dilayan nanti.

Modal serendah RM69 sahaja dan hanya RM10 sahaja dikena

Keahlian PERCUMA sekiranya anda membuat pembelian produk shaklee berjumlah RM700 harga ahli (anggaran RM900+ harga retail). Nampak tak? Anda jimat RM200 disitu.

Inginkan maklumat lanjut boleh terus hubungi akak yer. 012 4513311

Tuesday, November 22, 2016

CARA TINGKATKAN IMUN ANAK-ANAK

12:05 PM 0 Comments
Bagaimana nak jaga imun anak-anak? tambahan plak dengan baby yang baru nak masuk 6bulan ni. Paling susah nak jaga baby kecik ni sebabnya bila abang-abang dah mula batuk-batuk, selsema bagai..itulah part paling takut. Antibodi masing-masing kan lemah lagi..πŸ˜…

Penting untuk kita amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang. Anak-anak ini kebanyakkan memang tak suka sayur kan. Huhu..tapi cuba la jugak masak sayur..kadang-kadang memang kena paksa makan. fastfood/process food ni memang kena kurangkan. Sangat tak bagus tau.



Dah namanya jual vitamin..kita apply kan untuk keluarga dan anak-anak kan..πŸ˜…

Sustainable Vita C Plus (vitamin c) memang akak tak pernah miss langsung sebab sangat-sangat penting untuk imun kita. Bila hari-hari makan..insyaAllah baby pun dapat khasiatnya sebab masih menyusu kan. 



Nutriferon pun wajib ada. Seminggu sekali kunyah. Abang-abang pun suka Nutriferon. Pantang di offer, laju jer. Nutriferon ni ada interferon semulajadi yang berfungsi memberikan isyarat di dalam badan untuk membunuh virus sekiranya ia menyerang.

Vitamin C untuk mereka pula akak bekalkan Chewable Vita C Plus. Boleh kunyah jer. Rasa pun sedap. Kanak-kanak memang suka. Kaya dengan antioksida sekaligus meningkatkan imun mereka.

Omega Guard pun selalu amalkan. Selain untuk otak yang cerdas, ianya juga bagus untyk pertahanan badan kanak-kanak. InsyaAllah kalau demam, batuk, selsema biasanya tak berlarutan dan teruk sangat.

Penting sangat kan?. Untuk anak-anak memang sanggup berhabis duit, tenaga semua. Paling susah hati kalau diaorg dah start demam. 

Dan..jangan lupa bawa diaorang main petang-petang..tinggalkan gadget. Bagi diaorg aktif sikit..πŸ˜‚

Sebarang pertanyaan mengenai Set untuk anak-anak, boleh hubungi saya Fiza 0124513311 sekarang juga.

Atau KLIK dibawah untuk pembelian online.


Sekiranya anda berminat menjadi Pengedar Shaklee terus hubungi saya Fiza 012 4513311. Saya memerlukan pengedar di Seluruh Malaysia termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei.

Kehadiran anda sangat diperlukan.

Pengedar Sah Shaklee Sungai Petani: Fiza Hasan (Shaklee ID 949698)
012 4513311 (whatsapp /sms)
COD : Giant Sungai Petani

Sunday, November 20, 2016

MAJLIS IHTIFAL PASTI NURUL IMAN BANDAR UTAMA SUNGAI PETANI

11:57 AM 0 Comments
Assalamualaikum..

Alhamdulillah..bangun pagi ni kembali segar selepas penat sehari suntuk semalam. Penat ke? Tak de buat apa pun..πŸ˜…

Untuk majlis semalam, ada akak buat kueh samosa. Tak sempat nak snap gambar. Siap goreng terus hantar gi pasti. Laku keras plak tu..cepat je habis..


Abang Long dan Abang Ngah paling happy semalam sebab dapat hadiah banyak.



Abang Long 3 kali nama kena panggil yer. Anugerah tempat ke2 dalam kelas 6tahun, hadiah buku sebab dapat habiskan buku membaca 1,2,3 dan hadiah tafsir Al Quran sebab berjaya tamatkan Iqra' dengan cemerlang. Tahniah Abang Long.


Abang Ngah pula dapat tempat ke3 dalam kelas 5tahun. Alhamdulillah..kedua-dua anak ibu dapat hadiah. Ibu dan abah bangga dengan anak ibu.



Hadiah bukanlah pengukur kejayaan tapi lebih kepada nak gembirakan hati anak-anak kan. Semoga semua anak ibu cemerlang di dunia dan di akhirat...Aminn

Friday, November 18, 2016

CARA MUDAH MERAWAT SLIPPED DISC TANPA PEMBEDAHAN

1:55 PM 0 Comments
Assalamualaikum..

Bersiaran dari rumah je hari ini. Tapi hari-hari memang kat rumah pun. 

Ok..semalam, saya ada kongsikan Testimoni seorang pesakit Slipped Disc yang sembuh dengan Vivix. Hari ini pun saya nak kongsikan satu lagi kisah mengenai Slipped Disc ni. Semakin ramai yang yakin dengan Vivix ni. Teruja tau.

Ini customer mami (upline) saya. Customer ni suaminya seorang Doktor tau. Ada klinik di daerah di Melaka. Beliau mengidap Slipped Disc dah dah makan pelbagai jenis ubat dan telah cuba macam-macam rawatan madih belum berjaya.

Katanya..kalau boleh ingin mencari rawatan yang tidak memerlukan pembedahan. Sebelum memilih Shaklee, beliau sendiri buat survey dan pembacaan. Maklum lah isteri Doktor kan. Upline saya berikan dia Set Slipped Disc iaitu Vivix, Omega Guard dan Ostematrix.

Genap 3 minggu beliau konsisten amalkan Set Slipped Disc tersebut..Alhamdulillah masalah Slipped Disc dia banyak menunjukkan perubahan positif. Kalau dulu, beliau banyak terbaring dan tidak dapat duduk dengan selesa tetapi sekarang Alhamdulillah..dah boleh berjalan dan duduk dalam jangkamasa yang lama.


Alhamdulillah..syukur sangat bila kita dapat membantu orang lain kan. Hingga saat ini, kakak tu masih konsisten dengan Set Slipped Disc dan telah add on produk shaklee yang lain.

Kesihatan lebih penting dari nilai wang ringgit kan. Begitulah terjadi pada sesiapa pun yang pernah merasa sakit. Kita yang sihat ni..tak kan nak tunggu sakit kan.

Semoga beliau bertambah sihat dengan dengan izinNya. Jom berVivix!

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya Fiza 0124513311 sekarang juga. Ingat! Jangan biarkan sakit lama sangat nanti semakin parah. 

Atau KLIK dibawah untuk pembelian online.


Sekiranya anda berminat menjadi Pengedar Shaklee terus hubungi saya Fiza 012 4513311. Saya memerlukan pengedar di Seluruh Malaysia termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei.

Kehadiran anda sangat diperlukan.

Pengedar Sah Shaklee Sungai Petani, Kuala Ketil dan 
Padang Serai 
Fiza Hasan (Shaklee ID 949698)
012 4513311 (whatsapp /sms)
COD : Giant Sungai Petani

Thursday, November 17, 2016

CARA MUDAH RAWAT SLIPPED DISC

6:18 PM 0 Comments
Assalamualaikum..

Sekarang ni dah masuk musim tengkujuh. Asal petang jer mesti hujan. Sejuk-sejuk gini, bancuh kopi sedap ni..☺

Ok lah..berbalik pada tajuk kita hari ini, saya ingin kongsikan kisah seorang kakak ni yang menghadapi masalah sakit sendi. Berbulan-bulan la jugak sehinggakan nak berjalan jauh pun dah sakit. Nak solat pun terpaksa berkerusi. Bayangkan sampai dah tahap macam tu.


Tugas beliau di sekolah pastinya banyak kerja dan perlukan banyak pergerakkan. Jadinya, kakak ni mencuba produk Vivix.

Alhamdulillah..selepas 2minggu amalkan Vivix, dia mula rasakan perubahan. Sakit dilutut makin berkurangan dan selepas sebulan sakit lututnya kembali sembuh. Dah tak perlu solat pakai kerusi lagi. Dia sangat gembira dengan perubahan ketara tersebut dan terus order borol kedua.

Best kan..bila apa yang kita kongsi dapat memberi manfaat kepada semua orang. Beliau gembira akhirnya dapat bergerak seperti biasa. Vivix membantu sakit yang beliau alami.

Bagi anda atau keluarga terdekat mengalami masalah yang sama jangan takut untuk mencuba. InshaAllah tak rugi malah berbaloi dengan hasilnya nanti.

Prevent is better than cure

Hubungi 012 4513311

TIPS KESELAMATAN MENGHADAPI BANJIR

7:45 AM 0 Comments
Sekarang musim hujan kan? Hujung tahun macam ni biasanya banyak tempat dilanda banjir. Adakah kita bersedia? Mungkin kita dan saya sendiri jarang lalui musim banjir yang dasyat2 ni tapi ada antara rakan2 yang berpengalaman.

Bencana alam seperti banjir ni memang berlaku dimana sahaja tanpa kita duga. Di Malaysia saban tahun kita lalui kan. Sememangnya berat dugaan untuk kita semua..πŸ˜‚


Semoga rakan2 yang menghadapinya tabah melalui dugaan ini. Ingin saya kongsikan beberapa tips persediaan banjir. Mana la nak tau kan..tiba2 hujan lebat tanpa disangka2. Kita tak minta semua ni berlaku tetapi kita boleh bersedia kan?.

PERSEDIAAN SEBELUM BANJIR

  • Dapatkan maklumat tentang banjir di tempat anda.
  • Pastikan sistem amaran banjir dan dengar hebahan semasa yang disampaikan melalui radio,televisyen dan agensi-agensi kerajaan yang berkenaan serta Bilik-Bilik Gerakan Banjir Negeri atau Daerah yang berhampiran.
  • Periksa lubang air seperi longkang atau saluran najis. Bersihkan halangan dan pastikan ia tertutup rapat supaya air banjir tidak masuk melaluinya.
  • Pastikan di mana Pusat Pemindahan dan Pusat Bantuan Bencana di tempat anda.
  • Sediakan peralatan kecemasan dan bekalan makanan secukupnya.
  • Pastikan seluruh keluarga anda mengetahui cara-cara bertindak semasa kecemasan di rumah.


SEBELUM BANJIR - SEMASA TANDA-TANDA DIKESAN

  • Dengar melalui pengumuman radio, televisyen atau pihak-pihak tertentu.
  • Pindahkan perabut atau peralatan-peralatan lain ke tempat yang selamat.
  • Letakkan dokumen penting di tempat yang selamat atau bawa bersama anda dalam bekas kalis air.
  • Bersedia untuk menutup suis elektrik, injap utama bekalan air dan gas.
  • eritahu jiran anda dan bersedia untuk berpindah.

SEMASA BANJIR - SEMASA PEMINDAHAN
  • Apabila menerima arahan, segeralah berpindah ke pusat-pusat pemindahan yang disediakan. 
  • Berpindah awal sebelum banjir meningkat atau pada waktu siang kerana ianya lebih mudah dan selamat.
  • Ikut laluan yang ditentukan, laluan singkat mungkin terhalang.


SEMASA BANJIR - DI DALAM KENDERAAN
  • Jangan terus mengharungi kawasan banjir, hendaklah berpatah balik ke tempat yang selamat.
  • Jika kenderaan anda terhenti, kunci kenderaan serta tinggalkan kenderaan tersebut dan pergilah. ke tempat yang selamat

SEMASA BANJIR - DI DALAM RUMAH
  • Dengar pengumuman melalui radio, televisyen atau pihak tertentu.
  • Bersedia dengan peralatan kecemasan.
  • Jika diarahkan keluar dan berpindah, segera lakukan.

SEMASA BANJIR - DI LUAR RUMAH
  • Pergi ke tempat tinggi dan selamat.
  • Elakkan dari melalui kawasan banjir, arus deras yang boleh menghanyutkan anda.
  • Jangan sengaja bersiar-siar di kawasan banjir sama ada dengan sampan mahupun berjalan kaki.
  • Jangan sentuh mana-mana kabel atau wayar yang jatuh.
  • Awasi kanak-kanak, jangan biarkan mereka bermain-main di longkang, sungai atau lombong.
  • Jangan minum air banjir.

SELEPAS BANJIR
  • Dengar pengumuman melalui radio atau tunggu arahan pihak yabg berkuasa, jangan kembali ke rumah sebelum dibenarkan atau sebelum keadaan benar-benar selamat.
  • Beri bantuan kepada jiran anda atau orang kurang upaya (orang tua, kanak-kanak atau golongan istimewa).
  • Periksa rumah anda, lihat tanda-tanda rekahan atau mendapan kerana ianya mengkin tidak selamat.
  • Jangan terus memasukki rumah yang masih dibanjiri air, berhati-hati banyak bahaya yang tersembunyi.

SELEPAS BANJIR - SEMASA MEMASUKI BANGUNAN
  • Pakai kasut.
  • Periksa kerosakkan dinding, lantai, pintu dan tingkap.
  • Periksa sebarang kehadiran binatang atau serangga berbisa yang merbahaya. Gunakan kayu untuk mengalihkan sebarang halangan yang bertaburan di lantai rumah anda.
  • Perhatikan siling dan plaster dinding yang mungkin rekah, lerai dan jatuh.

SELEPAS BANJIR - PERIKSA ANCAMAN BAHAYA
  • Periksa paip saluran gas yang mungkin pecah atau bocor.
  • Periksa wayar elektrik yang terendam di dalam air.
  • Periksa peralatan elektrik yang tenggelam.
  • Periksa bahan-bahan yang mudah terbakar yang mungkin mengalir masuk semasa banjir (Minyak tanah, petrol, diesel dan sebagainya).
  • Buang bahan-bahan makanan yang terendam yang terkena banjir termasuklah makanan dalam tin.
  • Periksa kerosakan tangki septik untuk mengelakkan bahaya biologi. 
  • Laporkan sebarang kerosakan kemudahan-kemudahan awam kepada pihak yang berkuasa.
Sumber maklumat: Jabatan Pertahanan Awam

Mungkin dengan tips gari JPAM ini dapat memberi sedikit manfaat untuk kita semua berjaga-jaga menghadapi musim terkujuh ni.

Jangan lupa bekalan Vitamin yang patut ada bersama nanti. Saya dah siapkan first aid kits untuk kami sekeluarga. Mana la tau kan..Bencana datang tanpa kita undang.

Penting untuk standby apa yang patut..jadinya saya dah ready NUTRIFERON, VITAMIN C, HERBAL BLEND dan OMEGA GUARD. Penting sangat untuk kita sekeluarga ni dan pastikan ia ditempat yang mudah dicapai dan senang untuk dibawa.

untuk rakan2 juga..jangan lupa standby first aid kit di dirumah tau.

Wednesday, November 16, 2016

TESTIMONI SEMBUH DARI OVARIAN CYST

5:31 PM 0 Comments
Sebelum ini ada share Testimoni seorang pesakit cyst. Alhamdulillah, sangat2 gembira bila barang yang dikongsi dapat memberi manfaat kepada semua orang. Ini adalah satu lagi kisah pengguna VIVIX untuk dikongsi bersama.



" Assalamualaikum para pembaca. Smoga diberkati Allah S. W. T dan dlm keadaan sihat2 blaka. Kak imah mrupakn pngguna shaklee krn kak imah mrupakn penghidap ovarian cyst. Ovarian cyst ini telah membengkak di kedua kantung ovari akak. Alhamdulillah,stlh mnggunakn shaklee vivixx, cyst kak imah brkurangan drpd 9 cm ke 4.6 cm dlm masa 4 bln.. Tak percaya? Percayalah~


Oklah.. klau uolss brminat nk dgr kisah kak imah,truskn mmbaca. Mcm ni,kak imah prnh kne gastrik yg sgt kronik smpai kak imah x boleh nk bgn.. nk brgrk,nk brjln,nk buat krja lgilh  tak bole..Prgi klinik,smpai kne tolk dgn krusi roda, Kak imah trus jmpa doktor dan diberi suntikn. Itulh simptom prtama kak imah.. Tak lma lpstu dlm bln puasa, kak imah diserang dgn skit prut yang mlmpau, sehingga hampir pitam!! Jadi suami kak imah bergegas blik ke rumh dan trus mmbawa kak imah ke klinik.. smpai sana crita2 kat doktor, dktor decide nk scan.. mse tgh scan,dktor bgtau kak imah ade cyst. Trus dktor bg surat untk msuk wad di hosp. Melaka.. kak imah kne thn dlm 3 hri..lps kluar, kak imah kne checkup tiap2 bln dgn dktor..slps 2 mggu, dktor bgi trikh operation dan mse consult dgn dktor, dia bgtahu yg dye akn buang bkn shj fallopian tube kak imah. Bukan itu sahaja, sluruh rahim kak imah juga akn dibuang.. korg bygkn perasaan kak imah msetu..bile dktor bgtau yg sluruh rahim kak imah prlu dibuang, kak imah sdih sgt mase tu..slps bberapa hri,suami dan kak imah bersepakat untk ikhtiar cre lain..dan msetulh jmpe shaklee vivixx dan alhamdulillah, sekarang ni kak imah tak perlu pertimbangkan tentang pembedahan mahupun tentang pembuangan  rahim .. 

Jdi, kpd para pmbaca diluar sna, jika anda mmpunyai msalah sprti kak imah , kurg slera mkn dan kletihn, kak imah sgt menggalakkn korg mncuba produk #shaklee ini!! Okeyla korg , nk minum vivixx ni..tq sudi bce cite kak imah..hihi.."

VIVIX MEMBANTU PESAKIT SLIPPED DISC

3:44 PM 0 Comments
Slipped Disc? Memang susah nak bergerak dengan senang hati kemana saja kan. Kita boleh tengok jika ada ahli keluarga kita yang mengalaminya. 

Selain rawatan ubat-ubatan dan traditional, Set Slipped Disc Shaklee ini mungkin membantu anda pulih dan mampu bergerak seperti dahulu. Shaklee memang terbukti selamat dan InsyaAllah Berkesan. 




Vivix™ Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur Disc tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc. Menyokong kesihatan sendi dan kesihatan tubuh dengan memberikan keperluan secara menyeluruh.

Selain Vivix sebagai Suplemen utama, anda juga boleh  Ostematrix yang terkenal dengan kalsium, magnesium dan beberapa vitamin dan mineral yang lain. Kalsium sangat baik untuk tulang dengan memastikan tulang kuat dan padat. Ia juga penting untuk kesihatan ligamen dan otot. 

Ostematrix dilengkapi dengan vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium dengan lebih cekap dan untuk pertumbuhan tulang. 

Omega Guard - Omega-3 merupakan anti inflamasi baik. Ia membantu mengurangkan keradangan akibat sakit sendi, mengurangkan degradasi tulang. 

Advance Joint Health Tablet - AJHT merupakan formulasi khas dari shaklee untuk menyokong kesihatan sendi. Ia membantu memelihara kesihatan ligamen serta otot penyambung agar kekal sihat, menyokong keselesaan sendi, dan meningkatkan kesan kusyen pada sendi.

Sememangnya kita mempunyai pilihan kan. Pilihan yang terbaik mampu merawat segala jenis penyakit. InsyaAllah dapat membantu.

VITAMIN UNTUK ANAK-ANAK TERSAYANG

11:44 AM 0 Comments
Vitamin wajib untuk anak-anak tersayang. Kalau dulu minyak ikan omega tu memang diaorg tak berapa suka tapi setelah dipaksa dah jadi suka la. Yang vitamin c tu pun sama jugak la..sekarang pun memang kena ingatkan diaorg..kalau tak memang tak mkn pun..



Kalau abang ngah memang pantang tengok vitamin c tu. Abang long ngelat ckit..tapi Alhamdulillah..bila dah terbiasa hari2 makan..dah jadi mcm rutin la. Nutriferon pun memang wajib dalam simpanan. Standby takut2 demam menyerang. Dah habis stok plak..wajib shopping ni esok lusa..☺

Apa yang saya perasan..diaorg ni dulu mmg susah nak makan. Makan nasi pun jenuh dipaksa tapi Alhamdulillah sekarang dah makin berselera. Siap demand lagi hari ni makan apa. Request yang sedap2 plak tu. Udang dengan sotong memang paling A la. Kalau ibu beli udang kecik2 tu pun dah tarik muka masam..nak yang besar2 jer..πŸ˜‚

Abang ngah memang selalu sangat demam. Kalau ada Nutriferon memang terus bagi dia..cepat ckit demam kebah. Kalau part batuk memang sesekali tu ada. Wajib la standby 2 benda ni supaya tak melarat. 

Mealshake plak dah lama tak beli..ada sesekali diaorg tanya...hehe. Byk betul nk kena tambah stok ni..πŸ˜…

Tapi tu lah kan...untuk anak2 boleh kan saja. Omega ni sangat2 bagus untuk perkembangan minda anak2! Highly recomended..

Berminat untuk dapatkan set kanak2 untuk simanja anda..boleh terus hubungi saya..
Afriza Abu Hasan 012 4513311

Monday, November 14, 2016

PENGALAMAN DALAM BIDANG NUTRISI

9:25 AM 0 Comments
Pengalaman dalam bidang nutrisi dengan zero masa mula-mula join shaklee. Bila dapat jer buku Nutrisi tu memang hari-hari ngadap.  Dan bila dapat 1st customer masa tu mula la gelabah sebab macam-macam yang dia tanya. Tak kan kita nak main suggest jer produk tu..produk ni kan. Itulah pentingnya ilmu Nutrisi ni..bukan sekadar menjual untuk keuntungan semata.



Bertuah sangat2 dapat upline yang memang sentiasa alert pada anak2 nya. Setiap bulan ada jer program untuk tambahkan ilmu nutrisi untuk kami semua. Info produk2 shakl3e dan macam2 lagi. Group2 leader yang ada juga banyak yang guide kami tentang nutrisi.

Pernah join health & wellness talk anjuran shaklee. Salah satu program tambah ilmu nutrisi jugak tu. Banyak lagi program anjuran shaklee sebenarnya. Sebabnya..ilmu nutrisi ni sangat penting kepada seorang sid seperti kami.

Tengah aim satu lagi bengkel nutrisi shaklee. Ada date kat utara ni memang terus join. Seronok sangat tengok kawan2 yang dah join bengkel ni. Padat dengan ilmu.

Jadi..anda memang tak perlu ragu kalau nk membeli dari kami. Kami penjual yang berilmu tau..bukan saja2 jual untuk dapat untung..dapat bonus semata2. Kepuasan pengguna keutamaan kami...

Afriza
012 4513311

Thursday, November 10, 2016

TIPS MERAWAT BAYI KEMBUNG PERUT

4:07 PM 0 Comments
TIPS MERAWAT BAYI KEMBUNG PERUT

Pernah tak mommy mengalami masalah bayi kembung?. Mesti pernah kan jika tidak dijaga dengan betul. Bayi 6bln pertama ni perlukan penjagaan yg rapi. Kita sebagai ibu tentunya nak yg terbaik untuk anak2 kan.

Meh..nk bagi tips ckit utk elak bayi kembung atau bagaimana nak berhadapan dengan masalah ini. Banyak tips ni dari cik google..😊


Pernah terjadi pada abang ngah dulu. Salah satu cara yang ibu buat macam gambar tu. Urutan I LOVE YOU. Urutan ini membantu masalah usus yang bermasalah. Urutan ini memang sangat membantu tau. Letak la minyak angin baby ckit.

Selain itu, kita boleh tuam kat area dekat pusat tu. Kalau masa dalam pantang, kita kan bertungku...so ambil sehelai dau sireh..tekapkan pada tungku..then boleh tuam pada bayi. Sebelum tu rasa la dulu pada tangan kita..jgn panas sgt..nanti tak pasal2 anak meraung sebab panas.πŸ˜‚

Boleh juga buat urutan kat betis anak tu. Area labu betis tu. Memang selalu buat time lepas mandi. Diaorg pun syok jer kena urut. Biasanya lepas mandi satu badan si adik qisya ibu sapukan herbalblend. Suka dia..😊

Burp lepas menyusu. Ini memang wajib buat lagi2 dalam pantang. Abang long dulu menghadapi masalah nak burp..dan mmg nk jaga dia time pantang sangat2 teruji. Bayangkan kalau tak burp apa jadi. Sampai nangis masa berpantangkan dia dan sampai sekarang dia memang tolak makanan yg keras. Nak yg lembut2 jer.

Burp ni penting sebab nak buang angin yang kot ada dalam susu ibu tadi. Kadang tu sampai setengah jam pun hadap jelahkan..πŸ˜‚

Penting ni! Jangan biarkan bayi menangis terlalu lama. Nanti masuk lagi banyak angin, bertambah sakit perut dia, kesian kat baby.

Dan..yang penting, ibu2 kena lah makan makanan berkhasiat. Untuk baby jugak kan. Elakkan makan makanan yg berangin. Tengok keadaan anak kita. Try n error..apa yg boleh kita makan dan apa yang tak boleh..

Pagi2 dah membebel yer..πŸ˜…

Itu saja tips utk hari ini. Esok tgh pikir nak celoteh apa plak..πŸ˜†

Semoga bermanfaat utk semua..

Monday, November 7, 2016

RAWATAN UNTUK SLIPPED DISC

9:48 PM 0 Comments

Slipped Disc juga sangat bahaya. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh melarat dan menyebabkan lumpuh.




Cara Mencegah Berlakunya Slip Disc:

  1. Menjaga berat badan ideal - berat badan yang berlebihan memberi bebanan yang lebih kepada tulang belakang 
  2. Berhenti merokok - nikotin dalam rokok adalah toksik kepada disc. Ia menghalang disc mengekalkan sifat elastiknya kerana toksik menghalang penyerapan nutrient.
  3. Amalkan Posture badan yang betul. 
Kaedah Rawatan Slip Disc 

  1. Rawatan Thermal – bertujuan untuk mengurangkan sakit.
  2. Steroid – suntikan steroid dapat menguankan oto belakang dan mengurangkan kesakitan untuk kesakitan biasa.
  3. Fisioterapi – Kaedah senaman yang dijalankan bersama pakar untuk menguatkan otot temasuklah menggunakan tuala panas pada bahagian yang sakit.
  4. Pembedahan – Langkah terakhir di mana disc yang terkeluar akan dikikis. Untuk kes yang serius, kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang namun begitu, gejala Slipped Disc mampu berulang. 

Jika anda sedang mencari beberapa alternatif makanan tambahan, dan bukan hanya bergantung kepada ubat-ubatan, anda sangat disarankan untuk mencuba Suplemen yang mungkin membantu anda kembali pulih. InsyaAllah akan saya kongsikan pada entry akan datang.


Saturday, November 5, 2016

CARA MERAWAT FIBROID

8:37 AM 0 Comments

Cara merawat Fibroid

Fibroid ni macam sejenis tumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan tumbuhan yang PALING SERING MELANDA WANITA dan ia BUKAN KANSER. Ramai wanita yang ada fibroid dalam rahimnya tanpa disedari, ia tidak menimbulkan apa2 simptom atau gejala. Bila meningkat umor empat puluhan , 30% wanita ada tumbuhan fibroid


Ada yang tumbuh satu sahaja dan besar, ada yang banyak ketul-ketul. Takut kan?



Apakah Ketumbuhan Fibroid?

fibroid ialah sejenis ketumbuhan yang berlaku pada dinding rahim, khususnya pada lapisan otot. Rahim wanita mempunyai tiga lapisan.

1. Lapisan paling luar lapisan yang nipis yang dinamakan serosa.

2. Bahagian tengahnya ialah lapisan otot atau myometrium yang boleh mengembang dan membesar ketika seseorang wanita sedang hamil. Ketika kandungan dalam peringkat pelahiran sebelum bersalin, otot ini akan menguncup untuk mengeluarkan bayi dan setelah bersalin, otot ini akan kuncup dan pulih seperti sediakala. Walaubagaimanapun, ketumbuhan boleh berlaku pada lapisan otot ini, iaitu ketumbuhan yang mengandungi tisu-tisu otot bercampur dengan tisu berserat atau tisu penyambung.

3. Lapisan paling dalam ialah lapisan endometrium. Lapisan ini sering berubah-ubah mengikut pusingan haid. Apabila seseorang wanita tidak hamil, maka sebahagian daripada lapisan endometrium akan luruh dan ia akan keluar bersama-sama dengan darah haid. Darah haid adalah campuran antara darah dengan tisu-tisu dan sel-sel dari lapisan endometrium, lendir serta kuman-kuman bakteria dan lain-lain. Biasanya, campuran ini dinamakan “darah kotor”. Sebenarnya, darah tidak akan menjadi 'kotor' sebelum ia keluar dan bercampur dengan bahan-bahan yang saya nyatakan tadi.

Mengapa Tumbuh Fibroid?
Ramai orang tertanya-tanya mengapa seseorang wanita ditumbuhi fibroid pada lapisan dinding rahim. Sebenarnya, punca bagi penyakit ini tidaklah diketahui, dan mengapa ia tumbuh pada sesetengah orang sedangkan yang lainnya tidak. Ada satu kajian yang menunjukkan bahawa lebih kurang 25 peratus daripada wanita sebelum meninggal dunia akan menghidapi penyakit fibroid pada rahimnya tetapi tidak semua mengunjungi dan mendapat rawatan daripada doktor kerana kebanyakan fibroid ini tidak menimbulkan sebarang tanda atau menggangu kesihatan.

Ada yang mengatakan, bahawa ketumbuhan fibroid ini sering berlaku di kalangan wanita yang TIDAK BERKAHWIN atau LAMBAT KAHWIN dan juga yang berkahwin tetapi SUKAR MENGANDUNG dan beranak. Saya juga sering menjumpai fibroid di kalangan wanita yang mengalami masalah ketidaksuburan atau kemandulan. Di samping ketumbuhan fibroid, mereka juga menghidap penyakit endometriosis, iaitu sejenis penyakit di mana darah kotor melimpah ke belakang rahim menyebabkan berbagai-bagai masalah pada saluran peranakan, kilang telur dan persekitaran rahim.

Mana yang timbul dahulu, fibroid ataupun masalah ketidaksuburan tidaklah diketahui. Bagaimanapun, apa yang nyata masalah ketidaksuburan sering berkait rapat dengan ketumbuhan fibroid. Walaupun demikian, wanita yang pernah beranak juga tidak terlindung daripada penyakit fibroid. Seringkali kita lihat di kalangan wanita yang menjangkau ke umur tiga puluhan atau empat puluhan dan setelah anak mereka besar walaupun mereka telah melahirkan mungkin empat atau lima orang anak selepas itu, mereka mendapati sukar untuk beranak lagi dan beberapa tahun kemudian mereka mengalami berbagai-bagai masalah serta gangguan haid, dan apabila diperiksa didapati mereka mengalami ketumbuhan fibroid.

Fibroid Akibat Ketidakseimbangan Hormon
Ada orang mengatakan, bahawa ketumbuhan fibroid ini adalah akibat daripada ketidakseimbangan dalam hormon wanita. Perlu diberitahu di sini, bahawa wanita mempunyai dua jenis hormon, iaitu estrogen dan progesteron. Biasanya, estrogen meningkat naik sejurus selepas haid dan paras progesteron pula meningkat selepas telur dikeluarkan, iaitu dua minggu selepas keluar haid sehingga tempoh haid akan datang. Oleh itu, keadaan yang tidak seimbang, khususnya jika terlalu banyak estrogen dan tidak mencukupi progesteron dalam badan seseorang, boleh menimbulkan berbagai-bagai masalah seperti pendarahan yang tidak tentu masa, ketumbuhan fibroid pada rahim serta keadaan ketidaksuburan atau kemandulan.

Di Shaklee, kami mencadangkan untuk mereka-meraka yang menghidapi fibroid utk mengambil GLA COMPLEX dan vitamin ACE iaitu CAROTOMAX(VIT A), VIT C, VIT E.

POPULAR POSTS

Follow Me