Wednesday, October 19, 2016

# INFO: KEHAMILAN # JAUNDIS

TIPS CEGAH KUNING BAYI

Anak ke3 saya memang langsung tak dak kuning/jaundis..bacaan SBC kali pertama pun 124umol/L. Check kali ke2, 109umol/L..hari2 berikutnya dah tak payah amik darah dah.

Anak sulung dulu sampai warded 2hari kat hospital kuning tinggi. Masa hamil mmg tak pernah cuba apa2 petua pun. Anak ke2 amalkan susu Higoat 2kotak. Alhamdulillah walaupun ada sikit2 tapi xde la sampai warded.



Anak no 3 ni..masa hamil pernah minum susu kambing..suami beli yg fresh tp tak berapa nak masuk..bila minum pening memusing2. Konsisten set hamil shaklee. Hujung2 kehamilan dalam 36w+ amalkan Alfalfa. Mudah utk bersalin + ada info mengatakan boleh elakkan kuning.

Alhamdulillah...bersalin mmg cukup waktu sbb Induce. Baby takmo keluaq nk buat mcm mn kan. TAPI lega sangat2 la tak payah berulang ke klinik utk check SBC.

Paling2 bestnya kali ni..menahan sakit induce utk bukaan memang la lama. Ye lah kena paksa kan. Lepas je masuk ubat dos ke2, terus sakit tp lepas 4jam masih tiada bukaan. Pandang muka Doktor pun dah lain mcm. Sakit sangat kot..tak kan masih belum buka?.😂 

Dari pukul 6 ptg menahan sakit sampai ke malam. Apa yang saya ingat dalam pukul 2.15am masih tgk phone. Simpan barang semua dlm beg siap2. Lepas tu baru pi kaunter panggil misi. Diaorg check bukaan..alamak dah 8cm terus tolak ke LR. 2.40 selamat melahirkan. Alhamdulillah. Suami terkejut sebab cepat sangat. Katanya dia baru dapat call suruh naik ambil barang2..then tak sempat dia nk masuk LR dah dpt call lagi dah selamat. 😅😅

Masa berpantang...saya terus amalkan set pantang shaklee..Alfalfa pun terus jer amalkan sbb tgk baby pun ok..tak der nk cirit..so mmg bagus la kan.

Jadi..pada yang masih mencari set pantang yang sesuai..saya sangat rekemen set shaklee ni. Sebabnya saya sendiri amalkan. Kalau baby ada kuning pun tak perlu risau dan tak perlu tunggu..boleh terus makan.

Berminat untk mendapatkan set pantang shaklee boleh la hubungi saya 012 4513311

No comments:

POPULAR POSTS

Follow Me