Wednesday, April 6, 2016

# INFO: KEHAMILAN # PARENTING

CHECKLIST BARANGAN KEPERLUAN BERSALIN

Seronok bila bercerita tentang pengalaman mengandung & saat tibanya untuk kelahiran bayi. Saya?..baru je 2 org dan itu adalah pengalaman paling beharga dalam hidup saya dan sekarang nak masuk 3...menghitung hari je ni..




Bagi ibu bapa yang pertama kali berhadapan detik kelahiran bayi sulung mereka, pasti dalam proses menyediakan kelengkapan bayi dan juga persiapan barang/beg untuk dibawa ke hospital. Setiap ibu yang bakal bersalin perlu sediakan sebuah beg sebagai langkah berjaga-jaga. SEBAB kita tak tahu bila masanya kita akan bersalin dan beg dengan semua kelengkapan bayi & kelengkapan ibu WAJIB disediakan seawal 7Bulan. 

Jom kita tengok apakah barang yang perlu disediakan:

Keperluan Ibu:
  • Nursing Bra
  • Breast Pad
  • Tuala Wanita
  • Keperluan Peribadi (berus gigi, ubat gigi, tuala, sikat dsbnya)
  • Stokin
  • Panties
  • Tudung Express
  • Kain Batik
  • Pakaian
  • Bengkung
  • Minyak Urut
  • Baju Sejuk
  • Selipar
  • Makanan & Minuman ringan
  • Surah-surah Al-Quran
  • Plastik
  • Pam Susu
  • Vitamin Berpantang
  • Handphone & Pengecas
  • WAJIB - Buku Merah
Sebaik-baiknya asingkan keperluan ibu & bayi. Letak di dalam beg berasingan

 Barang Keperluan Bayi

barang keperluan bayi
Credit : pic Google
  • Beg bayi
  • Pampers/Lampin/Cloth Diapers – Kalau beg muat, letaklah dalam sedozen..hehe..kalau saya just letak dalam 6-7 keping je sebab lepas bersalin baru minta tolong suami topup.
  • Baju – 3 or 4 pasang
  • Minyak telon/bayi untuk elakkan kembung perut
  • Tuala Mandi – 1 helai
  • Tuala kecil
  • Booties & Mittens – 3 or 4 pasang
  • Peralatan Mandian
  • Baby Wipes/Wet tissue
  • Selimut/Bedung
  • Barut
  • Topi
  • Plastik untuk letak baju kotor/wet tissue yang dah digunakan.

Bila Perlu Sediakan Barang Keperluan Bersalin ni?

Pada pendapat saya, seeloknya usia kandungan dah masuk 7 bulan tu..beg hospital ni dah ready. Sebabnya kita tak tahu bila baby akan keluar sama ada cukup bulan atau pun tak. Just be prepared je lah. Saya dah nak masuk 8 bulan ni..so far semua dah ready dlm kereta. Baju baby..byk recycle abang2nya punya..masih cun lagi semuanya..adalah beli dalam 2-3 psg.

Jika anda ibu yang akan melahirkan cahaya mata tak lama lagi..saya doakan semuanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar. Proses kelahiran ni adalah satu proses yang semulajadi..tak perlu takut sangat-sangat. Tenangkan fikiran dan ikut je flow :) Insya Allah..moga selamat semuanya :)

No comments:

POPULAR POSTS

Follow Me