Sunday, May 31, 2015

Bila Jantung Asyik Berdebar

8:01 PM 0 Comments
Pernahkah anda rasa jantung anda berdegup terlalu laju sehingga sesak nafas?  Pernahkah anda rasa pening sampai hendak pitam?  Jika pernah, anda memerlukan pemeriksaan doctor kerana anda mungkin mengalami keadaan yang dinamakan Aritmia Jantung.



Apa itu Aritmia Jantung?..kita belajar sama-sama yer..:)
Bermaksud anda mempunyai degupan jantung yang tidak teratur.  Jantung yang normal berdegup mengikut aturan ritma yang teratur.  Jantung berdegup perlahan ketika anda berehat / dalam keadaan tenang.  Ia berdegup pantas ketika anda teruja, risau atau ketakutan.  Ritma jantung dikawal sistem kawalan ritma kompleks yang terddiri daripada neuron dan aktiviti hormone.

Kadangkala sistem ini mungkin bemasalah dalam sesetengah individu lalu menyebabkan dengupan jantung yang paling kerap terjadi dikenali sebagai fibrilasi atrium (AF). 

Apa yang terjadi jika anda ada fibrilasi atrium (AF)
Apabila anda mempunyai AF, jantung anda berdegup dengan tak efektif.  Ini menjadi punca darah bergumpal di dalam jantung dan gumpalan darah boleh naik ke otak, menyebabkan strok atau angin ahmar.  Inilah penyebabnya jika nada mempunyai AF, doctor akan menasihati anda supaya mengambil ubat pencair darah.  Ubat ini berfungsi untuk menghalang darah bergumpal di dalam jantung.

Mengapa AF terjadi?
AF biasanya terjadi apabila anda mempunyai penyakit jantung seperti jantung iskemik dan tekanan darah tinggi kronik.  Peningkatan hormone tiroid, pengambilan alcohol berlebihan secara berpanjangan dan sesetengah ubat juga boleh menyebabkan kerancuan degupan jantung.  Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan orang menghidap AF-tiada punca yang dijumpai.

Apakah rawatan AF?
Doktor mungkin cuba mengembalikan ritma jantung normal menggunakan ubat atau arus elektrik.  Dalam masa yang sama, anda akan ditawarkan ubat pencair darah juga.

Doktor akan mengenalpasti terlebih dahulu gejala-gejala yang mungkin dialami dan memeriksa tubuh anda untuk tanda-tanda abnormal, kemudian mereka akan menjalankan siasatan yang melibatkan pemeriksaan darah atau merekod ritma jantung menggunakan mesin elektrokardiogram (ECG).  Bergantung kepada dapatan pemeriksaan dan siasatan klinikal – adakalanya anda mungkin perlu menjalani sisatan lanjut seperti merekod ritma jantung 24jam (pemantauan Holter) atau Echocardiogram (prosedur pengimejan ultrabunyi untuk mencari abnormality dalam struktur jantung).

Kebiasaannya, jika anda mengalami AF anda mungkin boleh meneruskan aktiviti normal harian selagi mana anda berpegang kepada nasihat doctor dan mengambil ubat mengikut jadual.

Kepada rakan2 yang sudi singgah, boleh juga ke entry fiza sebelum ini mengenai jenis pemakanan yang baik untuk jantung di SINI.

set kesihatan untuk Jantung anda di SINI.


Sumber: Mingguan Malaysia (Ahad 22/05/15)

ABOUT SHAKLEE

8:31 AM 0 Comments
Assalamualaikum...hari ni nak bercerita mengenai serba sedikit sejarah shaklee.  Di entry yang lepas di SINI ada fiza ceritakan..jangan jemu membaca yer..

Shaklee bukan dicipta tahun lepas, tapi ia bermula sejak 100 tahun yang lalu, di mana Dr Forrest Shaklee telah membangunkan multivitamin pertama yakni VITAlized MINeral pada tahun 1915! Disinilah bermulanya sejarah Shaklee dan kemudiannya beliau bersama dua orang anaknya memulakan perniagaan pembuatan dan pemasaran produk nutrisi suplemen melalui syarikat Shaklee Corporation pada tahun 1956.

Shaklee memilih untuk menggunakan kaedah perniagaan secara 'Multi Level Markerting' atau MLM sebagai kaedah jualan walaupun pada masa itu ianya kurang dikenali tetapi beliau melakukannya demi menjaga kualiti dan status ekslusif produk.

Melalui falsafah "Living in Harmony with Nature®" Shaklee berkembang pesat dalam tahun 1970-an dan terus kekal sebagai peneraju produk kesihatan yang bermutu, selamat, dipercayai dan mesra alam demi kehidupan yang sihat dan bahagia sehingga kini.

Shaklee Corporation yang beroperasi di Pleasanton, California telah berkembang ke peringkat global di mana cawangan Shaklee kini terdapat di Kanada, Jepun, Malaysia, Mexico, Taiwan, China dan Indonesia. Shaklee Malaysia memulakan operasinya pada Ogos 1995 di Subang Jaya, Selangor.

Kemudian pada tahun 1960, pencuci yang boleh di-biodegrasi pertama, yakni Basic-H telah dicipta. Pada tahun ini juga ESP telah dihasilkan. Vitamin C pula dihasilkan pada tahun 1981.

Shaklee bukan saja pemakanan tambahan untuk seisi keluarga, malah ia telah memperkasa perwira hebat di seluruh dunia.

Kini dimiliki oleh Roger Barnett iaitu Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Shaklee Corporation dan di sokong oleh lembaga eksekutif dan kumpulan korporat. Mempunyai rangkaian di Kanada, Mexico, China, Jepun, Indonesia, Taiwan dan Malaysia.


Penubuhan Shaklee Corporation

Pada penghujung tahun 1955, pada usia 62 tahun, Forrest Shaklee memberitahu anaknya, Forrest Jr. dan Lee bahawa beliau ingin melakukan sesuatu yang boleh memberikan impak terhadap kesedaran masyarakat tentang kepentangan nutrisi dan suplemen. Beliau ingin memulakan bisnes mengedarkan suplemen.

Enam bulan kemudian, tanggal 1 April 1956, Shaklee Corporation ditubuhkan. Pada waktu tersebut, America percaya bahawa negara America adalah the best fed nation. Ini menyebabkan mereka perlu meyakinkan setiap pembeli tentang kepentingan suplemen terlebih dahulu. Untuk memastikan pengetahuan tentang kepenting suplemen Dr. Shaklee memberitahu anaknya, “Kita akan ajar beberapa orang, dan beberapa orang ini akan mengajarkan kepada yang lain.”.

Dengan pelbagai kajian, kerja keras dan komitmen yang tidak berbelah bahagi, akhir keluarga Shaklee telah berjaya menjadi konsep direct selling produk suplemen menjadi satu fenomena pada hari ini. Semuanya bermula dengan keyakinan Dr. Shaklee tentang kuasa penyembuhan dan falsafah “Thoughtmanship” beliau.



SIAPA PULA ROGER BARNETT?

Roger Barnett adalah seorang billionaire muda, CEO dan juga Chairman kepada Shaklee Corporation. Beliau juga pemilik beberapa syarikat besar seperti  Burberry, Beauty.com, Activated Holdings LLC dan banyak lagi. Mr Barnett menerima ijazah sarjana muda dari Yale College (Summa Cum Laude), ijazah undang-undang dari Yale Law School (Editor Kanan, Yale Law Journal), dan MBA dari Harvard Business School.

Mr Barnett telah dipilih sebagai “Global Leader for Tomorrow” oleh Forum Ekonomi Dunia (World Economic Forum) (Davos). Beliau juga telah dipilih sebagai Young Leader Fellow di Jawatankuasa Kebangsaan AS-China Perhubungan dan merupakan ahli Pertubuhan Presiden Muda(Young President’s Organization). Selain itu, Encik Barnett berkhidmat sebagai ahli di Harvard dan Yale Sekolah Kesihatan Awam Majlis Kepimpinan, Majlis Universiti Yale Presiden pada Aktiviti Antarabangsa, Lembaga Pengarah Yayasan Elie Wiesel for Humanity, Lembaga Penasihat 2004 Nobel Peace Laureate The Green Belt Movement Wangari Maathai, Lembaga Pengarah Pengarah Sekolah Bandar San Francisco, dan Lembaga Pemegang Amanah Seni Halus Muzium Yayasan San Francisco. (sumber)


Perbezaan Shaklee

Sentiasa Selamat (Always Safe)

1. Lebih daripada 80 000 ujian kawalan kualiti tahunan dijalankan.
2. Potensi terjamin-pengesahan bahan botani daripada pihak ketiga
3. Ketulenan terjamin- 350 ujian-ujian pencemaran dikendalikan bagi setiap ramuan botani baru.
4. 100% kepuasan terjamin

Sentiasa Berkesan(Always Works)

1. RM300 juta dilaburkan dalam pengujian penyelidikan dan pembangunan
2. Terdapat 70 kajian klinikal bercetak
3. Terdiri daripada 60 saintis Shaklee.
4. Terdapat 55 paten dan paten tertunda.
5. Kajian ulangtahun ke 50 menunjukkan yang pengguna makanan tambahan Shaklee dalam jangkamasa panjang mempunyai kesihatan ternyata lebih baik daripada mereka yang mengambil hanya satu multivitamin atau tiada makanan tambahan langsung.

Sentiasa Semulajadi Sentiasa Mesra Alam ( Always Natural/Always Green)

1. TIADA perasa-perasa tiruan
2. TIADA pemanis tiruan
3. TIADA pewarna atau lemak trans
4. TIADA bendasing tersembunyi
5. TIADA ujian terhadap haiwan
6. TIADA bahan-bahan yang diharamkan
7. TIADA peluntur klorin

Itu lah serba sedikit sejarah shaklee..details ada saya ceritakan pada entry yang lepas di SINI


TEMPAH SEKARANG PRODUK SHAKLEE ANDA!
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=41c831141b8539bbbfc233928f6bf831
Konsultasi percuma boleh hubungi fiza:  

Shaklee ID: 949698
sms/whatsapp: 012 4513311  
FB / Page: Afriza Abu Hasan / Qisya E Shoppe 
email: eijamw@gmail.com

Friday, May 29, 2015

PENGEDAR SHAKLEE PADANG SERAI, SUNGAI PETANI

4:04 PM 0 Comments

Assalamualaikum semua..

Dah lama tak promote diri, asyik promote vitamin jer kan...haha..sebulan ni korang jangan bosan plak asyik dok update 2/3 entry/day..tgh join contest ni..hihi

Owhhhh..lupa..Hai semua, saya Afriza Abu Hasan, ID Shaklee no. 949698. Pengedar Shaklee Padang Serai.  Juga Pengedar Shaklee Sungai Petani.. Maklum la ada 2 rmh sekarang ni..mana2 pun boleh..dekat je nak desupppp dari padang serai ke bandar utama...dari bandar utama ke padang serai..superwomen la katakan..:)



Kepada peminat tegar Shaklee yang di kawasan sekitar Padang Serai Kedah seperti Taman Lagenda, Taman serai Wangi, Taman Mahsuri dan lain2 taman serta kawasan sekitar boleh dapatkan produk shaklee terus dari saya yer. InshaALLAH konsultasi paling BEST saya berikan sebabnya saya Pengedar Shaklee Padang Serai..:)

Juga untuk kawasan berdekatan seperti Ekor Kucing, Sidam, Sungai Seluang, area Kulim pun boleh. Kawan2 boleh calling2/SMS/wsap shj..pasti saya sampai.

Untuk area Sungai Petani, cod sekitar Bandar Utama, Puteri Jaya, Bandar Perdana, Tesco,Giant dan kawasan sekitar. Saya juga Pengedar Shaklee Sungai Petani. Macam tamak kan nk handle 2 kawasan, besar plak tu. Bisnes saya dimana2 tau,  nak suruh cod luar kawasan?.pastikan berbaloi la kan..kot order penuh bonet kereta inshaAllah pasti saya sampai..:)

Ingat tau..Pengedar Shaklee Sungai Petani..Pengedar Shaklee Padang Serai 

Nak datang rumah? hubungi saya dulu yer. Buat masa sekarang masa saya banyak di Taman Lagenda, Padang Serai Kedah. Kawan2 boleh boleh sms/Wassap untuk dapatkan alamat penuh. Kalau tak nak datang ambil dirumah, boleh juga kita set date and time dan jumpa di mana-mana. Anytime and anywhere inshaALLAH will try to reach my customers. 

Apa yang bestnya beli direct dari saya?
  • Postage semestinya free
  • Konsultasi secara berterusan untuk my beloved customers.

Jadi, kalau berminat jom kita roger-roger dan set bila nak jumpa.

Nak joih ahli dan perlukan penerangan atau bimbingan dari saya pon boleh. Keahlian hanya RM69 seumur hidup atau anda juga boleh dapatkan Keahlian Free sahaja dengan hanya pembelian 200uv. Ingin tahu caranya, cepat2 roger saya.

Sekarang tengah ada OFFER HEBAT dari Shaklee tau.  Sekiranya anda mendaftar diri sebagai ahli & membuat pembelian produk serendah rm22, anda layak mendapat Vitalea secara percuma di SINI !!!..wow..best kan? ha..cepat2 wsap saya untuk details.

Apa tunggu lagi?? Nak barang cepat tanpa kos pos..pm/wsapp/sms 012 4513311
Selain itu, anda juga ada pilihan jika mahu buat belian secara online terus dari Shaklee sendiri. Sangat sesuai bagi mereka yang suka shopping online..

Pembelian boleh dilakukan melalui kad debit atau kad kredit. Mudah kan? Hanya di hujung jari. Boleh klik di bawah untuk membuat pembelian vitamin kesukaan anda! Perlukan bantuan boleh roger saya.

TEMPAH SEKARANG PRODUK SHAKLEE ANDA!
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=41c831141b8539bbbfc233928f6bf831
Konsultasi percuma boleh hubungi fiza:  

Shaklee ID: 949698
sms/whatsapp: 012 4513311  
FB / Page: Afriza Abu Hasan / Qisya E Shoppe 
email: eijamw@gmail.com

Progesteron Penting Untuk Proses Kehamilan

3:26 PM 0 Comments
Assalamualaikum semua..

Hari ni nak story mengenai salah satu hormon yang ada pada setiap wanita dan perlu ada sebab ianya penting untuk proses kehamilan.

Apa itu Progesteron?
Hormon semulajadi dihasilkan ovary dan penting untuk proses penyediaan endometrium (dinding rahim) bagi implantasi embrio.  Apabila satu ovari menghasilkan telur, ia juga akan mula menghasilkan progesterone.

Terdapat banyak penyebab berlakunya kadar penurunan kadar progesterone.  Antaranya ialah disfungsi hati, dominasi estrogen akibat pencemaran lingkungan, resistensi insulin, stress, diet, kurang senaman dan pengambilan ubatan tertentu.

Wanita sekarang seringkali mengalami masalah begini dan mereka yang kekurangan progesterone akan menunjukkan simptom-simptom seperti:



  • Perubahan mood, keresahan, rasa gugup, ketakutan yang tidak rasional dan mudah meradang
  • Kemurungan
  • Sakit kepala, migraine
  • Hot flush (rasa panas pada waktu malam)
  • Kurang libido/minat terhadap aktiviti seksual
  • Masalah haid tidak teratur / pendarahan yang banyak
  • PMS
  • Menopaus dan masalah peri-menopaus
  • Masalah payudara, sakit, lembut
  • Endrometriosis
  • Polycystic ovarian syndrome (PCOS)
  • Kemurungan selepas bersalin (postpartum depression)
  • Kenaikan berat badan
  • Tidak subur
  • Keguguran

Ada 1 kes pernah saya baca pada seorang wanita akibat kekurang hormone progestero ini.  Beliau terlibat dalam satu kemalangan jalanraya dan dimasukkan ke hospital beberapa bulan.  Akibat pengambilan terlalu banyak ubat, besar kemungkinan berlakunya kerosakan hormon.  Kelenjar hormone dalam badan kita sangat2 sensitif terhadap bahan kimia dan kerosakan hormon mengambil masa yang lama untuk dirasai kesannya. – DR RUSHMINI MARIS ISMAIL (Marissa Esthetic Semenyeh Sentral).

Cara Semulajadi Tingkatkan Paras Progesteron Dan Mengekalkan Keseimbangan Hormon Dalam Badan
  • Elakkan pengambilan makanan dan herba yang meningkatkan paras estrogen
  • Tingkatkan pengambilan Vitamin B6 dan Vitamin C
  • Ambil makanan yang mengandungi Zink
  • Ambil makanan yang kaya dengan Magnesium
  • Kawal tahap stress
  • Ketahui jenis-jenis herba yang perlu diambil & perlu dielakkan
  • Gunakan krim regesteron semulajadi

Peningkatan hormon dalam tubuh akan member kesan positif kepada kesihatan secara menyeluruh.  Seseorang akan merasa lebih selesa dan segar selepas terapi meningkatkan hormone.  Hormon yang baik meningkatkan penyerapan nutrient pada tubuh kita kerana pengambilan vitamin tanpa baik pulih hormone tidak akan berkesan.


Di Shaklee, kami menawarkan rangkaian SET KESUBURAN untuk anda diluar sana yang merancang untuk hamil.  Tetapi ini hanya suplimen yang mungkin dapat membantu anda mengatasi masalah yang dihadapi.  Pandangan daripada pakar mengenai masalah tuan/puan amatlah diperlukan sebelum kami mencadangkan bentuk suplimen yang perlu diambil.


Supplement yang sangat penting untuk kesuburan terutamanya buat lelaki. Ia membantu menjaga fungsi organ seksual dan penghasilan hormon testosterone. Kekurangan zinc pada lelaki akan menjejaskan bilangan, pergerakan dan kesihatan sperma.

Zinc juga membantu meningkatkan kesuburan bagi wanita. Ia membantu hormon oestrogen dan progesterone berfungsi dengan baik dan membantuk menghasilkan telur yang matang dan berkualiti untuk proses persenyawaan.


Antara keunikan Vitamin E keluaran Shaklee adalah ianya dilengkapi dengan Selenium, salah satu unsur penting untuk meningkatkan kuantiti sperma pada lelaki dan mengurangkan risiko kecacatan pada bayi. Vitamin E sering digunakan oleh pakar kesuburan dalam kaedah rawatan IVF. Ia merupakan sejenis antioxidant yang mampu meningkatkan kesuburan. Vitamin E mampu meningkatkan dan merangsagkan libido kerana ia meningkatkan pengaliran darah bagi ereksi yang lebih lama. Ia dikenali sebagai "VITAMIN CINTA"

Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung from iReach HD on Vimeo.


Bagi lelaki, vitamin C membantu mencegah penggumpalan sperma dan menjadikannya lebih bergerak aktif (sesuai untuk perokok). Jadi dapat menghasilkan sperma yang sihat dan berkualiti. Bagi wanita, ia membantu mengawal keseimbangan hormon, menguatkan sistem imunisasi dan meningkatkan kesuburan. Keunikan Vita-C Shaklee adalah pada sistem "sustained release" di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan dan akan bertahan lebih lama dalam badan.


Terdapat dua jenis vitamin B yang bermanfaat untuk menambah kesuburan, satu untuk lelaki dan satu untuk wanita. Vitamin B12 dapat menambah dan meningkatkan kualiti sperma dan vitamin B6 dapat meningkatkan kesuburan wanita. Jenis vitamin B yang lain juga penting untuk proses penyatuan sperma dan sel telur (conception). Penting terutama bagi emreka yang merancang untuk hamil kerana mengandungi asid folik yang diperlukan bagu awal kehamilan. Keunikan vitamin b-complex shaklee berbanding b-complex yang lain ialah ianya mengandungi 8 komponen penting vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12 DAN 100% BIOTIN DAN ASID FOLIK. Asid folik yang terdapat di dlm vitamin shaklee ini apa yang specialnya berikutan sifatnya yang semulajadi dan berkualiti membuatkan ia mudah untuk diserap sehingga 99% berbanding yang terdapat di pasaran.


Supplement wajib untuk wanita yang sedang mencuba untuk hamil. Ia mampu mengawal dan mengatur ketidakstabilan hormon wanita sebagai langkah utama untuk menggalakkan kesuburan. Ia juga mampu mengecutkan cyst dalam rahim wanita yang boleh menghalang proses kehamilan. GLA complex membantu tubuh menghasilkan 'cecair kesuburan'. 'Cecair kesuburan' ini memberi 'ruang' untuk sperma terus hidup hingga 5 hari.

Sebagai tambahan, anda juga boleh mengambil Ostematrix dan Omega Guard:

Amat penting buat wanita sebagai persediaan persenyawaan sperma dan telur. Sebaik sahaja anda mengandung, anda memerlukan simpanan kalsium yang mencukupi dalam tubuh untuk dimanfaatkan oleh bayi anda. Ia juga membantu mengalkalikan tubuh untuk menyediakan persekitaran yang sesuai untuk persenyawaan sperma dan telur.

Mengandungi asid lemak Omega 3. Antara punca ketidaksuburan di kalangan lelaki adalah disebakan struktur sel sperma yang tidak terbentuk dengan sempurna. Omega 3 dapat membantu pembentukan acrosome yang lebih kuat dan sempurna. Acrosome merupakan struktur melengkung pada hujung kepala sperma yang memainkan peranan penting dalam proses persenyawaan telur wanita.

Bagi wanita pula, Omega 3 membantu mengurangkan gumpalan pada dinding uterus dan membolehkan telur yang telah disenyewakan dapat melekat dengan sempurna. 

Suplimen di atas hanyalah cadangan dari kami..boleh segera hubungi fiza utk sebarang konsultasi percuma.

Jika anda pengguna setia shaklee boleh klik di bawah utk membuat pesanan / terus hubungi fiza.


TEMPAH SEKARANG PRODUK SHAKLEE ANDA!


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=41c831141b8539bbbfc233928f6bf831
Konsultasi percuma boleh hubungi fiza:  

Shaklee ID: 949698
sms/whatsapp: 012 4513311  
FB / Page: Afriza Abu Hasan / Qisya E Shoppe 
email: eijamw@gmail.com


info: Mingguan Malaysia (Kesihatan: 25/01/2015) & DR RUSHMINI MARIS ISMAIL (Marissa Esthetic Semenyeh Sentral).

Thursday, May 28, 2015

11 Herba Cantikkan Kulit Wajah

11:56 AM 0 Comments
Tajuk entry kali ni mcm best je kan kan?..sape tak nak cantik kan? Selain daripada pemakanan produk-produk kosmetik adalah  suatu kemestian bagi golongan Hawa.  Bukan sahaja impikan kulit wajah yang lembut, halus dan berseri adalah idaman setiap wanita..macam saya, anda & mereka2 diluar sana.

Namun begitu, sebelum mendapatkan produk kosmetik terbaru di pasaran, 3 perkara ini perlu kita semua fikirkan:
  1. Kulit Wajah – tidak semua wanita memiliki kulit yang sama.  Ada yang berminyak dan kering.  Oleh itu, anda perlu pilih produk yang sesuai dengan kulit anda\
  2. Kesan Sampingan – kebanyakkan produk kosmetik mengandungi  bahan-bahan kimia yang berbahaya kepada kulit anda.  Teliti dahulu kandungan bahan-bahan pada label produk sebelum anda membeli.
  3. Halal – ia mungkin satu isu yang kritikal untuk diperhalusi kerana selain mengetahui kandungan di dalam produk, anda juga perlu memastikan bahan-bahan itu dihasilkan daripada sumber bukan haiwan serta pembuatan dan pengendaliannya juga adalah mengikut lunas syarak Islam.

Jika anda masih belum memutuskan produk kosmetik yang anda inginkan, apa kata jika kita ketahui rahsia yang sememangnya disimpan oleh orang dulu-dulu tentang kecantikan.
Nenek Moyang kita dahulu memang mengetahui manfaat herba-herba tradisional untuk mencantikkan wajah.  Jarang sekali mereka menghadapi masalah kulit seperti jerawat batu, jerawat seperti ruam, kulit kusam gelap, kulit kering, menggelupas dan sebagainya.

Berikut adalah herba tradisional yang mampu untuk mengecilkan liang dan pori-pori wajah sekaligus mampu memberikan seri pada wajah:

AVOCADO untuk menyerikan kulit wajah
Buah avocado atau nama saintifiknya Persea Americana yaqng memang terkenal dengan pelbagai khasiat untuk merawat dan mencegah pelbagai jangkitan penyakit
Avocado dianggap sebagai herba yang mengandungi antioksidan yang dapat melindungi kulit dari radikal bebas.  Vitamin A, D dan E yang terdapat di dalam avocado dapat membantu melambatkan proses penuaan kulit.

Dengan memanfaatkan khasiat dari herba-herba traditional ini, kini anda boleh memperolehi kulit yang cantik dengan herba yang mudah di temui di sekeliling anda.

Daun Inai untuk merawat Kulit Wajah
Daun inai yang berasal dari perkataan Arab ‘Hina’ yang bermaksud ubat kerana nilai perubatan yang tinggi yang terdapat pada daunnya.  Ia mengandungi asid henotanik yang bergabung dengan kolagen pada sel kulit untuk membersihkan kulit dan merawat jerawat.  Bahan astrigen di dalam daun inai bertindak menyejukkan kulit wajah

Sireh sebagai antiseptic wajah
Sirih atau nama saintifiknya Piper battle L. dari keluarga piperaceae adalah tumbuhan atau pokok renek yang memanjat dengan daunnya berbentuk lonjong lancip ke bawah.
Kehadiran bacteria dan kuman adalah punca utama timbulnya masalah jerawat.  Dengan mengambil daun sireh, ia menghapuskan kumann dan bacteria di permukaan kulit.  Ia juga kaya dengan bahan flavornoid dan polyphenol yang meresap dalam kulit untuk menegangkan kulit yang kendur.

Buah Pinang untuk kecantikan dalaman

Buh Pinang sudah lama digunakan sebagai herba dikalangan masyarakat kita.  Buah Pinang kaya dengan kandungan alkaloid yang mampu memberikan kesan baik ke atas fungsi tubuh badan serta pada kesihatan kulit

Rawat masalah dalaman dengan manjakani
Walaupun buah manjakani baik untuk kecantikan, ia kurang diminati kerana rasanya yang pahit dan kelat serta tidak mampu pun untuk menelannya.

Kajian saintifik juga menyokong keberkesanan manjakani ini. Ia mempunyai ciri-ciri antiseptik semulajadi yang berkesan dalam menghapuskan bakteria dan kulat yang menjadi punca utama kegatalan dan bau yang tidak menyenangkan pada kawasan faraj.

Secara umumnya, kebaikan mengambil buah manjakani adalah seperti mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj selepas bersalin, menghilangkan kegatalan dan bau yang tidak menyenangkan pada faraj, membantu melambatkan penuaan, meningkatkan tenaga dalaman dan mengembalikan keintiman bersama suami.

Pulihkan masalah keputihan dengan daun senduduk
Daun senduduk mempunyai khasiat yang mujarab. Daunnya yang tua ditumbuk bersama kunyit hidup dan dicampur dengan air digunakan untuk merawat masalah cirit birit. Ia juga mampu merawat masalah keputihan yang biasa dialami oleh wanita dan mempercepatkan proses penyembuhan luka pada rahim.

Lengkuas
Lengkuas baik untuk membantu membersihkan darah, mencairkan kahak, melegakan otot dan penting untuk membuatkan badan cergas dan bertenaga.

Limau purut melembapkan Kulit
Limau purut pula mengandungi asid sitrik semulajadi yang membantu mengekalkan kelembapan kulit. Selain itu juga, limau purut juga dapat membantu untuk merawat kulit kepala, luka, lebam dan gigitan serangga berbisa.

Serai perbaiki aliran darah
Serai dapat memperbaiki aliran darah serta menyegarkan tubuh badan. Ia berkesan untuk menurunkan berat badan, membuang lemak, dan memperbaiki salur darah yang rosak serta kembang semasa proses bersalin bagi wanita yang baru melahirkan anak. Ia juga baik untuk mengatasi masalah kebas-kebas, lenguh-lenguh, gigitan serangga dan kembung perut.

Minyak kayu putih membantu penyembuhan penyakit kulit
Minyak kayu putih dihasilkan daripada kayu putih. Ia mengeluarkan bau yang wangi dan baik untuk membantu penyembuhan penyakit kulit seperti luka pada vagina atau infeksi kulit. Aroma khasnya dapat mengurangkan sakit sendi, menenangkan fikiran serta tubuh dan menjadikan tubuh berasa lebih ringan. Ia juga kaya dengan sumber vitamin E untuk membuatkan kulit lebih halus dan mulus serta berkesan dalam menghilangkan parut-parut atau ‘stretch mark’ pada badan. (kredit imej)

Halia bagus untuk buang angin
Ianya bagus untuk mengeluarkan angin dalam badan, muntah-muntah, cirit-birit,sakit perut, menghangatkan badan dan membantu penghadaman makanan.

wahhh..banyak lagi sebenarnya Herba yang mampu membuatkan wajah kita halus, cantik, berseri2 kan..tak tertaip plak kali ini..cukup sampai di sini..jumpa lagi di next entry...

Inginkan rangkaian SET KULIT CANTIK dari SHAKLEE boleh klik SINI atau terus hubungi fiza untuk konsultasi percuma.

Bahaya Radang Paru-Paru

10:34 AM 0 Comments
Pneumonia merupakan jangkitan pada bahagian paru-paru yang boleh membuatkan anda berasa lemah dan tidak sihat.  Selalunya pesakit akan batuk berkahak yang berpanjangan dan teruk, demam panas dan kadang-kadang mengalami kesukaran bernafas.

Bagi kebanyakkan pesakit, pneumonia boleh dirawat dirumah dan akan hilang dalam tempoh 3 hingga 6 hari.  Namun bagi warga tua, kanak-kanak dan pesakit yang mempunyai penyakit lain yang boleh memudaratkan keadaan pneumonia berkemungkinan akan terjejas teruk malah boleh membawa maut jika tidak mendapat rawatan yang betul dan segera.

Menurut statistic, 450 juta orang di seluruh dunia iaitu 7 peratus daripada populasi dunia menghidap pneumonia.  Hampir 4 juta daripadanya maut.

Menurut Pakar Perunding Dada, Pusat Perubatan Tropicana (TMC), Dr Mohammed Fauzi Abdul Rani, walaupun jumlah mereka yang Berjaya pulih semakin ramai berbanding dulu terutamanya di Negara membangun, statistic tersebut masih amat menakutkan.

“Antara komplikasi yang berlaku kepada kes-kes radang paru-paru yang tidak dirawat sepenuhnya ialah kewujudan nanah dibahagian paru-paru, kebocoran paru-paru, Sindrom Distres Pernafasan Akut dan akhirnya maut.  Pesakit yang berpotensi mengalami komplikasi tersebut ialah warga tua, kanak-kanak dan pesakit yang mengalami masalah kesihatan lain.  Contohnya, pesakit yang berkemungkinan masuk hospital kerana penyakit jantung tetapi kemudian mengalami pneumonia lalu meninggal dunia kerana badan mereka sedia ada lemah’ – DR MOHAMMED FAUZI ABDUL RANI

Bagi mengelak komplikasi penyakit yang serius, pesakit perlu segera berjumpa Doktor jika demam dan batuk berpanjangan atau jika masih belum pulih walaupun mengambil ubat dari klinik.  Rawatan pantas perlu diberikan jika pesakit mengalami kesukaran bernafas dan gejala yang teruk.

GEJALA
Biasanya bermula dengan jangkitan kuman di bahagian atas kerongkong dan jangkitan ini akan turun kebawah ke bahagian paru-paru.

Jangkitan bakteria pula biasanya bermula dari tekak ke hidung manakala virus pula akibat pesakit terdedah pada jangkitan virus dari udara atau sentuhan.



Antara tanda-tandanya ialah:
  • Batuk berkahak
  • Demam
  • Menggeletar
  • Semput
  • Sakit Dada
  • Kesukaran Bernafas
  • Warga tua akan mengalami delirium (racauan)
  • Kanak-kanak 12thn ke bawah selalunya mengalami demam, batuk, kesukaran bernafas


LANGKAH PENCEGAHAN PNEUMONIA
  • Vaksinasi seperti Vaksin Influenza A dan B
  • Vaksinasi kuman Influenza Hemofelus dan Pneumonia Streptokokus
  • Berhenti Merokok
  • Kurangkan kadar pencemaran di dalam rumah
  • Basuh Tangan
  • Tutup mulut ketika Batuk
  • Menggunakan topeng pernafasan
  • Rawat penyakit seperti HIV dan Diabetes
  • Pastikan pemakanan yang seimbang dan mencukupi
  • Susu ibu untuk kanak-kanak berusia 6 bulan ke bawah boleh mengurangkan risiko
  • Amalkan penjagaan kesihatan mulut terutama warga tua


RAWATAN
Kebanyakan pesakit, rawatannya ialah mengambil Oral Antibiotik, rehat yang mencukupi, analgesia dan air yang cukup.  Namun bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang lain, berumur atau sukar bernafas mereka memerlukan rawatan di Hospital dengan segera (antibiotic melalui intravena, terapi oksigen dan air yang mencukupi serta mengubati sistem organ lain yang terjejas).

Melalui rawatan yang sesuai, pesakit akan pulih tiga hingga 6 hari tetapi ada keadaan yang berlarutan selama berminggu-minggu untuk hilang sepenuhnya.
Warga Tua atau pesakit yang mengalami masalah paru-paru selalunya mengambil masa 3 bulan untuk pulih seperti biasa.


Sumber: Fokus sihat, 05.01.14


Wednesday, May 27, 2015

Kanser Prostat Ancaman Kepada Lelaki

5:44 PM 0 Comments
Tahukah anda kanser prostat merupakan yang paling sering dihidapi lelaki selepas kanser kulit.  Di Malaysia, ia merupakan kanser keempat paling lazim dihidapi lelaki iaitu kira-kira 5.7% daripada kes kanser dikalangan lelaki.  Malah ia dilihat semakin meningkat.

Apa yang membuatkan ramai tidak peka dengan kanser prostat kerana ia tidak mempunyai symptom-simptom nyata pada peringkat awal dan sering dipandang remeh dengan alas an ianya sering menyerang lelaki berusia.  Tepat sekali, kanser prostat lebih kerap menyerang lelaki berusia 50 tahun ke atas terutama mereka yang berusia 70tahun ke atas.

Menerusi kajian, jumlah lelaki muda menghidap kanser prostat meningkat hampir enam kali ganda sejak 20tahun lalu dan ia kelihatan lebih agresif dan boleh membawa maut berbanding jika dihidapi lelaki berusia.

Kanser prostat berlaku apabila sesetengah sel di dalam prostat menjadi abnormal dan mutasi pada sel DNA abnormal itu menyebabkan ia bertambah lebih banyak dan cepat daripada sel biasa selain sel mampu terus hidup.

Pelbagai komplikasi boleh berlaku kepada penghidap kanser prostat antaranya ialah penularan kanser ke organ lain seperti pundi kencing, sel kanser merebak melalui aliran darah atau sistem limfa ke tulang atau organ lain yang boleh membawa maut.

Kanser Prostat dan rawatannya juga boleh menyebabkan keadaan inkontinens iaitu sukar mengawal pengeluaran air kencing yang akan menganggu aktiviti harian.  Disfungsi erektil atau mati pucuk juga boleh berlaku.

Lelaki obes juga berisiko menghidap kanser prostat dan selalunya mereka menghidapinya pada tahap yang teruk dan lebih sukar dirawat.


SIMPTOM KANSER PROSTAT
Kanser Prostat selalunya tidak mempunyai symptom awal.  Berikut merupakan antara tanda kanser prostat yang serius:
  • Sukar membuang air kencing
  • Pengaliran air kencing yang semakin perlahan
  • Darah di dalam air kencing
  • Darah di dalam air mani
  • Sakit di bahagian bawah belakang iaitu pinggul atau paha
  • Rasa tidak selesa di bahagian pelvis
  • Sakit tulang
Ermmm..bahaya kan?..banyak lagi mengenai prostat yang patut anda tahu.  Kita jumpa pada entry akan datang berkaitan ‘Kesesuaian Rawatan, Pencegahan Kanser Prostat’ ..InshaAllah..

Di Shaklee, kami menawarkan rangkaian set kesihatan untuk kaum lelaki menjaga kesihatan anda!




Vitamin E
Di Malaysia, kadar kemandulan lelaki telah meningkat daripada 15% kepada 30% dalam tempoh 5 tahun lepas. Vitamin E ini terbukti bermanfaat untuk rawatan kemandulan lelaki dan juga mengurangkan risiko kanser prostat. Selain itu, elemen antioksidan dalam Vitamin E dapat melindungi tubuh daripada penyakit jantung, kanser dan seterusnya menggalak kesihatan lelaki yang lebih optimum.

CoQ10 dan Minyak ikan Omega
Suplemen CoQ10 dan minyak ikan Omega menyediakan otot jantung dengan nutrien untuk berfungsi dengan sihat. CoQ10 berfungsi dengan meningkatkan pengeluaran tenaga di dalam jantung. Apabila jantung mendapat lebih banyak tenaga, ia akan berfungsi dengan lebih baik. Minyak ikan Omega memainkan peranan penting dalam meningkatkan aliran darah dan mengekalkan tisu jantung dan saluran darah fleksibel, yang bermanfaat terutamanya bagi individu yang mempunyai sejarah penyakit kardiovaskular atau dengan kadar kolesterol tinggi.

Zink
Zink merupakan mineral penting untuk fungsi normal sistem pembiakan lelaki. Secara amnya, lelaki yang tidak subur cenderung untuk mempunyai tahap zink rendah. Oleh itu, zink memainkan peranan yang penting dalam kesuburan dengan meningkatkan jumlah dan motiliti sperma di samping mengurangkan risiko mati pucuk dan pembesaran prostat.

Pertanyaan lanjut sila hubungi fiza 012 4513311 / En.yusmawi 017 4055385

Lelaki Kuat Sukan Liat Nak Amalkan Vitamin Sampai Dah Nak Lumpuh? from iReach HD on Vimeo.

Set Diet Shaklee Kegemaran Saya

12:49 PM 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t..dan selamat pagi semua..

Shaklee pilihan saya! Anda mcm mn? pastinya masing2 serasi dengan pilihan suplimen masing2 kan..saya juga amalkan minuman Sunnah Qaseh Gold utk anak2 & diri sendiri tp saya lebih serasi dengan Shaklee setelah amalkan hampir lebih 2tahun.

Dalam banyak2 produk Shaklee yang saya amalkan, SET SLIMMING paling saya suka!..Saya ni tidak la tergolong dalam kategori yang GEMUKKSSSSS terlampau..cuma ada part2 tertentu mudah sangat nak naik dengan mendadak kalau tak dikawal..part paling tak suka kat perut dengan paha..huhu


http://sweetnyer.blogspot.com/2014/04/set-diet-shaklee.html


Apabila saya amalkan SET SLIMMING SHAKLEEE ni, saya memang teruja dengan hasilnya..sebab saya memang tak pernah exercise, tak pernah pun nak keluar jogging ke, aerobix ke..mmg x pernah. Dengan set yang saya amalkan ni, Alhamdulillah berat saya maintain je sepanjang masa..tapi kalau korang sangat2 rajin Exercise memang korang akan dapat HASIL yang sangat2 BEST2 la..

Apa yang saya amalkan ialah LECITHIN, ALFALFA COMPLEX, HERB LAX, CINCH SHAKE (CHOCOLATE/CAFÉ LATTE). Cinch Shake tu jarang2 la juga, kadang2 bila habis stok..lama baru nak restock..hehe..tapi Lecithin, Alfalfa, Herblax memang stok sentiasa ada..habis je buka..Lecithin memang tak tinggal langsung sebab paling best utk hapuskan LEMAK!..korang banyak LEMAK??..ha..boleh cuba ni..kalau ada bajet lebih boleh cuba pula OMEGA GUARD utk fungsi yang sama!

Lecithin memang best..lepas je makan tghari/malam terus telan 3biji sekaligus.senang je masuk  mulut..Alfalfa pun sama dan selain utk DETOKS, Alfalfa memang terkenal sebagai KACIP FATIMA..so dah tak payah nak telan jamu2 bagai..itu yang best!.  Herb Lax juga fungsi utk DETOKS/CUCI USUS/LEMBUTKAN NAJIS yang tersekat.  Saya amalkan seminggu sekali.  Memang hasilnya SUPERPOWER sangat2.

Cinch Shake memang BEST la..Protin lengkap utk mengenyangkan perut saya.  Kalau bulan puasa, buat bekal time sahur..InshaAllah bertenaga sepanjang hari..ohhhh ya..jangan lupa air putih sangat2 perlu 2.5/3 liter sehari utk org dewasa macam saya ni..utk pastikan badan kita sentiasa terhidrat.

SHAKLEE bukan lah UBAT tetapi SUPLIMEN..pengambilan air yang banyak sangat2 penting utk proses membebaskan toksin dari tubuh serta memperbaiki sel-sel yang rosak.  Semasa proses ini air amatlah diperlukan. Jika tidak kita akan mengalami Healing Crisis. Apa itu Healing Crisis? boleh rujuk entry sebelum nie...:)



Nak amalkan SET SLIMMING SHAKLEE macam saya? Boleh klik SINI atau terus wsap saya 012 4513311

POPULAR POSTS

Follow Me