Thursday, March 12, 2015

# INFO: KESUBURAN # KESUBURAN

TIUB FALLOPIO TERSUMBAT? BOLEH HAMIL KE?

Fiza ada pengalaman sendiri lakukan prosedur HSG sekitar awal tahun 2008. Masa tu memang sanggup berhabis duit jumpa pakar O&G utk dapatkan anak. Bayangkan sekali treatment/check up mesti habis rm200+. Pejam mata je hulur duit kan. Fiza buat HSG dalam rm170 kalau tak silap. Dapat tau result memang menitik air mata sbb bayangkan bila tau kedua2 tiub fallapio tersumbat dan % utk dpt anak memang 50:50. Pakar O&G masa tu Dr Hamid Arshat..saja je kan nk doktor glemer' he he.

Prof bagitau masih ada peluang..kita kasi cuci itu tiub'..haha..kelakar juga doktor ni. Selepas itu, prof ada buat simple prosedure utk cuci tiub..tak ingat dah apa namanya dan Alhamdulillah lebih kurang 8 bln lps tu memang fiza disahkan mengandung walaupun hanya dengan 1 tiub. Ada juga try macam2 supplimen dan salah satunya gla Shaklee. 

Berbalik pada HSG. Apa tu? Jom kita tgk.


Ujian hysterosalpingogram (HSG) mengesan masalah tiub fallopio tersumbat?

Hysterosalpingogram (HSG) adalah salah satu ujian  yang digunakan untuk mengesan kesihatan rahim dan tiub fallopio. HSG adalah ujian X-ray dimana bahagian dalam rahim, tiub fallopio dan kawasan di sekeliling mereka kelihatan dan diperiksa. Ini selalunya dilakukan untuk wanita yang mempunyai masalah sukar hamil sama ada mereka mempunyai masalah tiub fallopio tersumbat, masalah dalam rahim seperti fibroid, polyps, bentuk atau struktur rahim yang abnormal.

Di samping itu, HSG kadang-kadang menolong menghilangkan masalah tiub fallopio tersumbat yang tidak serius. Ini boleh meningkatkan kadar kehamilan bagi sesetengah wanita yang mengalami masalah infertili menjadi hamil selepas HSG.




Bilakah HSG dibuat?

Ia biasanya dilakukan selepas tempoh haid telah tamat tetapi sebelum ovulasi, untuk mengelakkan gangguan awal kehamilan.

Bagaimanakah HSG dibuat untuk mengesan masalah tiub fallopio tersumbat?

Prosedur HSG biasanya mengambil masa kurang daripada 30 minit. Anda akan berbaring di atas meja di bawah fluoroskop ( real-time x-ray). Spekulum akan diletakkan di dalam faraj dan diperiksa oleh doktor anda. Doktor akan membersihkan serviks anda dan cannula (tiub plastik) diletakkan ke dalam bukaan serviks. Dye berwarna akan disuntik ke dalam rahim perlahan-lahan melalui cannula, kemudian memasuki tiub fallopio dan keluar dari bukaan tiub fallopio jika tidak tersekat.

Beberapa gambar x-ray akan diambil semasa proses aliran dye berwarna tersebut, keabnormalan dalam rongga rahim boleh dikesan melalui gambar x-ray. Akan tetapi, prosedur HSG tidak direka untuk menilai ovari atau mendiagnosis endometriosis.
Selepas HSG, anda boleh menyambung semula aktiviti biasa serta-merta, tetapi anda tidak digalakkan melakukan hubungan seks untuk beberapa hari.


Apakah risiko dan komplikasi HSG?

HSG adalah prosedur yang sangat selamat. Walaubagaimanapun,risiko dan komplikasi jarang terjadi, Cuma 1% sahaja di kalangan pesakit. 
Ia termasuk seperti: 
  • Jangkitan kuman 
  • Pendarahan faraj 
  • Pengsan 
  • Alahan terhadap dye berwarna 
  • Luka pada serviks 
  • Pendedahan sinaran x-ray.

Apakah langkah seterusnya selepas HSG?
  • keputusan normal
Tiub fallopio dan rahim tidak mempunyai masalah. Doktor anda mungkin memberi cadangan untuk membuat ujian lain untuk mencari sebab ketidaksuburan anda atau memberi rawatan seterusnya seperti IUI.
  • Keputusan tidak normal
Jika tiub fallopio tersumbat, doktor anda mungkin memberi cadangan sama ada melakukan laparoskopi ( prosedur pembedahan untuk melihat tiub) atau memberi rawatan seterusnya seperti IVF
 

31 comments:

kehidupan sihat said...

nana pun dah buat hsg ..alhamdulillah kedua2 tiub normal.sekarang try gla.. insyallah akan buat iui..

doakan nana berjaya hamil :)

FIZA said...

In shaa Allah Nana..fiza doakan semua srlamat..fiza dulu pun hampir2 nk iui tp alhamdulillah boleh normal..skrg dah 2 boy.

Anonymous said...

Fiza..awak punya dua2 tiub tersumbat dan doktor cakap masih ada peluang 50:50? Dan sekarang da ada 2 baby? Doktor cuci macam mana? 1 tiub awak terpaksa kena buang? Berapa kos semua? Maaf sy bertanya.. sebab sy bru dapat tau dua2 tiub bengkak n tersumbat. Doktor suggest ivf..sedihnya.. sampai demam2 saya.. skrg neh perut masih x selesa lagi lepas buat hsg test jumaat arituh...

Dila Rahim said...

Dan saya ada try buat appointment dengan dr hamid arshat... date appointment sangat lama lagi..tp sy sanggup tunggu... june 2016.

Dila Rahim said...

Dan saya ada try buat appointment dengan dr hamid arshat... date appointment sangat lama lagi..tp sy sanggup tunggu... june 2016.

riehanvogue said...

Sakit x buat HSG? Sy bru 1st time nk buat isnin depan

riehanvogue said...

Sakit x buat HSG? Sy bru 1st time nk buat isnin depan

Annonymous said...

Nak tau jugak mcmna prosedur selepas2 tu..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Is Lynda said...
This comment has been removed by the author.
Is Lynda said...

Tolong saya buntu :(

Is Lynda said...

Saya baru buat HSG..doktor cakap saya mengalami tiub sebelah kiri tersumbat...doktor cadangkan sy buat IUI tapi saya nak sembuh mcm biasa..ada sape2 yg alami mcm saya x?hmm :(


Buntu

fiza hasan said...

Good luck..tu la mmg lama pun

fiza hasan said...

X sakit lah..biasa jer..hihi
Good luck dear..

fiza hasan said...

http://hamidarshat6.blogspot.my/2011/03/d-dan-kesuburan.html?m=1

Boleh refer kt blog Prof yg ni..ni procedure yg fiza buat dulu.

fiza hasan said...

http://hamidarshat6.blogspot.my/2011/03/d-dan-kesuburan.html?m=1

Refer kt blog prof yg ni..ini yg Fiza buat dulu..dulu pun nyaris nk buat iui tp alhamdulillah sebelum iui dah lekat

Maria Awi said...

syukur dengan nikmat zuriat..
yang penting jangan mengalah dan terus berusaha sehingga berjaya.

saya juga turut berkongsi psl tiub fallopio tersumbat ni.

Tiub Fallopio Tersumbat? Jangan Risau, Anda Masih Boleh Hamil. | Diari Mama

fyza ramly said...

Salam...sy fiza,maaf bertanya..sy baru 8bulan kawin n teringin sgt nk preg. Tp masih belum ada tanda2 pregnant. Period sy dah x menentu, kadang lewat sampai 8-9hari pastu darah period sikit sgt sehari je, hanya darah warna coklat2 je.Ada kaitan ke dgn tiub fallopion tersumbat n menjadikan sy susah nk pregnant? Penah tfikir nk buat HSG..Maybe ada di antara akak2 yg penah mengalami? n estimation cost utk HSG berapa ye jika akak2 penah buat?

fyza ramly said...

Salam...sy fiza,maaf bertanya..sy baru 8bulan kawin n teringin sgt nk preg. Tp masih belum ada tanda2 pregnant. Period sy dah x menentu, kadang lewat sampai 8-9hari pastu darah period sikit sgt sehari je, hanya darah warna coklat2 je.Ada kaitan ke dgn tiub fallopion tersumbat n menjadikan sy susah nk pregnant? Penah tfikir nk buat HSG..Maybe ada di antara akak2 yg penah mengalami? n estimation cost utk HSG berapa ye jika akak2 penah buat?

Anonymous said...

7/6/2016 saya ada berjumpa doc pakar gynae di DEMC, Dr Marzita. Dr tue cakap, kalau buat larascopic procedure bagi yang mempunyai saluran tiub fallopio tersumbat, ia akan membuatkan saluran tiub mengecil sebab, Dr akan potong saluran tiub tue. katanya, kita tak tau part mana yang tersumbat. jd, IVF adalah pilihan terbaik. tp, itu pon bergantung kepada tubuh badan kita juga. boleh carry or not.. ada fulus atau tidak.. RM13-15K costingnya. kalo ade pilihan untuk cara lain, kita kena usaha.. #MasihBerusaha

fiza hasan said...

Hsg rate masa fiza buat rm170..skrg x pasti la..mn2 pergi pun if kita nk buat rawatan kesuburan mmg gyn3a akan suggest utk buat hsg dulu..utk tgk tube kan..itu apa yg gynea bgtau sy la

fiza hasan said...

Itu lah..fiza pun dulu nyaris gak gynea suggest laparcopy tp alhamdulillah naturally pregnat..syukur sgt

fiza hasan said...

Itu lah..fiza pun dulu nyaris gak gynea suggest laparcopy tp alhamdulillah naturally pregnat..syukur sgt

dena darwisy said...

nak tanya, cemana nak tau yg tiup tu tersumbat.. untuk rawatan awal sekali, dengan siapa boleh kita rujuk untuk cek tiub

hosp gov? hosp swsta.. boleh share or pm whatsapp 0198310845

fiza hasan said...

Perlu buat HSG dulu..biasanya sblm apa2 rawatan kesuburan mmg gynea akan suggest HSG

fiza hasan said...

Sy pergi swasta sbb nk cepat kan..kalau gov tak pasti tp ada step by step

fiza hasan said...

Sy pergi swasta sbb nk cepat kan..kalau gov tak pasti tp ada step by step

Azni said...

Salam puan fiza boleh bg email?sy ada nak tanya soalan quite personal..

fiza hasan said...

eija_2004@yahoo.com
012 4513311
Maaf puan azni lewat reply

farra said...

Salam semua,sy dh kahwin 4 tahun belum di kurnia kan zuriat lg,alhamdulillah kwn sy ada suggest kan buat iui di uia kuantan, sy dh pun buat tp ikot prosedur,lepas buat hsg test dr bg tau tiub
fallopia sy tersumbat sebelah kiri, so doktor suggest kn sy mkn clomid dlu,utk cycle yg petama sy mkn clomid dan pegi scan doktor ckp telur bnyk kemungkinan klo hamil boleh kembar tp syg telur bnyk di sebelah kiri,so sy akan cuba utk cycle yg ke dua mkn clomid,ni pengalaman sy,last solution baru dr suruh buat iui, semoga segala urusan kita di permudahkan.

fiza hasan said...

Moga dipermudahkan farra..

POPULAR POSTS

Follow Me