Tuesday, April 8, 2014

# Teknik Buat Blog # Tutorial

Teknik Buat Blog ~ Bagaimana Bermula?


ramai yang masih tidak mengetahui cara-cara untuk membuat blog..entry ini khas buat rakan2 berminat untuk berblog samada untuk tujuan bisnes sekadar catatan harian/hobi..rasanya entry macam ni dah banyak kat luar kalau sape2 yang rajin google tu..

ok..walaupun dah byk sangat info mengenai blog ini ada, fiza cuba juga buat entry sendiri untuk rakan2. ikut saja step di bawah yang bakal fiza tunjukkan;

  • kena ada akaun gmail (kalau xde akaun gmail kena set up la, caranya macam set up email yahoo juga)
** kalau ada akaun gmail terus masukkan alamat email & password


** kalau belum ada akaun boleh create new


  • bila dah masukkan email tadi anda akan dibawa masuk terus ke sini...
** bagi anda yang belum pernah ada blog..lps 'sign in; email td anda terus dibawa ke sini..


    • boleh view profile then klik continue to blogger untuk start buat blog

    • Anda di bawa ke dashboard blogger...klik pada New Blog

    • sekarang dah boleh create blog...masukkan tajuk blog, alamat blog & kemudian pilih mana2 template yang ada suka...selepas itu boleh klik Create Blog
    ** anda mungkin diminta memasukkan alamat blog 2-3 kali sekiranya alamat blog yang dimasukkan telah digunakan oleh blogger lain..pilih yang bersesuaian..

    • terus kembali ke dashboard…klik pada tajuk blog tadi utk bermula

    •  kemudian klik pada new post untuk start posting artikel


    • masukkan tajuk entry/post/artikel...kemudian tulis artikel anda di ruang yang disediakan..boleh klik pada Label utk memudahkan pencarian artikel nanti..
    • telah siap semua anda boleh klik pada publish
     
    •  selepas klik publish akan keluar ini, anda boleh utk view blog utk lihat hasilnya..


    • inilah blog anda tadi..anda boleh start posting pelbagai artikel selepas ini.
     
    • ini rupa blog yang telah saya tukar template...tak menarik kan sbb belum ada posting..
     


    • kalau dah penuh posting/entry/artikel...mcm ni la rupanya..


    ok..siap..entry selepas ini saya akan tunjukkan cara nak setting:
    • menukar alamat / tajuk blog (senang je ni..boleh cuba sendiri klik pada setting)
    • Layout (bagaimana nak arrange layout..boleh cuba)
    • pages
    • menukar template
    • dan lain-lain lagi..
    p/s: tunggu yer...ikut mood juga nak buat entry baru..:)

    No comments:

    POPULAR POSTS

    Follow Me