Wednesday, November 30, 2011

Sunday, November 20, 2011

1st Giveaway by D'Aiza Collection

9:07 AM 0 Comments
saya nak buat giveaway...nak promote blog  baru saya...agak2 ada tak org nak join..maklumla blog yg ni pun tak famous...huhu..

kalo ada fback kat sini...saya sgt hepi..mungkin kwn2 yg kenal saya yg tak seberapa ni boleh ajak kwn2 lain join kan...harap2 la ye..

InsyaAllah..dlm masa terdekat saya akan buat..tgh tunggu blog lagi satu siap semua..bagi cun2..hehe

Hadiah..InsyaAllah semuanya barangan dari butik saya..so utk ibu2 je lah yer...

Monday, October 17, 2011

D'AIZA COLLECTION

11:11 AM 2 Comments
D'AIZA COLLECTION
2487, Jalan Lagenda 4/7
Taman Lagenda
Padang Serai
Kedah
Te: 012-4513311



lama saya menyepi...Alhamdulillah..lps jer bersalin anak ke-2, saya decide nak bisnes sndiri..bila suarakan nak buat kat rumah je..hubby tak setuju..so saya cari la kedai..skrg dalam proses nak buka kedai..
saya bersama seorang rakan (bisnes partner)...akan sama2 majukan kedai ni..InsyaAllah..semoga rezeki berpihak pada kami...semua masih dalam proses..barang2 pun belum banyak..maklum la modal kecik..huhu..apa yang penting kat kedai ni saya dapat besarkan 2 permata hati saya..biarlah diorang sntiasa depan mata...baru puas hati..

Saturday, October 8, 2011

Belanjawan 2012

10:37 AM 0 Comments
BERIKUT adalah intipati Belanjawan 2012:

* Kerajaan akan memperuntukkan RM2.5 bilion bagi Dana Mudahcara, di mana RM300juta bagi usahawan Bumiputera.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM978 juta bagi mempercepatkan pembangunan dilima koridor wilayah.

* Pengecualian cukai pendapatan 70 peratus bagi lima tahun dicadangkan bagiSyarikat Multinasional (MNC) untuk menubuhkan perkhidmatan pengurusanperbendaharaan di Malaysia.

* Juga dicadangkan kepada MNC, pengecualian cukai pegangan ke atas pembayaranfaedah pinjaman dan pengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjianpinjaman dan perjanjian perkhidmatan.

* Pengecualian cukai pendapatan 100 peratus bagi tempoh 10 tahun danpengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjian pinjaman dan perjanjianperkhidmatan bagi syarikat berstatus KLIFD.

* Elaun bangunan industri dan elaun modal dipercepat dan pengecualian cukaipendapatan 70 peratus bagi tempoh lima tahun bagi pemaju hartanah di KLIFD.

* Potongan cukai ke atas perbelanjaan penerbitan sukuk wakala diberikan tempoh 3tahun mulai tahun taksiran 2012.

* Pengecualian cukai pendapatan bagi penerbitan sukuk bukan ringgit dantraksaksi dilanjutkan bagi 3 tahun lagi sehingga 2014.

* KDNK diunjur berkembang lima hingga enam peratus pada 2012.

* Sejumlah RM232.8 bilion diperuntukkan bagi melaksanakan semua rancanganpembangunan kerajaan.

* Pendapatan kerajaan Persekutuan meningkat kepada RM186.9 bilion pada 2012berbanding RM183.4 bilion pada 2011.

* Defisit belanjawan dijangka terus berkurangan kepada 4.7 peratus daripada KDNKberbanding 5.4 peratus pada 2011.

* Kerajaan akan meliberalkan 17 lagi subsektor perkhidmatan secara berfasa pada2012, merangkumi perkhidmatan hospital swasta, perkhidmatan pakar perubatan danpergigian, arkitek, kejuruteraan, perakaunan dan percukaian, perundangan,perkhidmatan kurier, perkhidmatan pendidikan dan latihan serta perkhidmatantelekomunikasi.

* Inisiatif ini akan membolehkan hak pegangan ekuiti asing sehingga 100 peratus dalam subsektor terpilih.

*"Rolling plan" kedua akan diperuntukkan RM98.4 bilion dengan RM49.2 bilionmasing-masing untuk 2012 dan 2013.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM2.5 bilion bagi Dana Mudahcara, di mana RM300juta bagi usahawan Bumiputera.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM978 juta bagi mempercepatkan pembangunan dilima koridor wilayah.

* Pengecualian cukai pendapatan 70 peratus bagi lima tahun dicadangkan bagiSyarikat Multinasional (MNC) untuk menubuhkan perkhidmatan pengurusanperbendaharaan di Malaysia.

* Juga dicadangkan kepada MNC, pengecualian cukai pegangan ke atas pembayaran faedah pinjaman dan pengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjian pinjaman dan perjanjian perkhidmatan.

* Pengecualian cukai pendapatan 100 peratus bagi tempoh 10 tahun dan pengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjian pinjaman dan perjanjian perkhidmatan bagi syarikat berstatus KLIFD.

* Elaun bangunan industri dan elaun modal dipercepat dan pengecualian cukai pendapatan 70 peratus bagi tempoh lima tahun bagi pemaju hartanah di KLIFD.

* Potongan cukai ke atas perbelanjaan penerbitan sukuk wakala diberikan tempoh 3tahun mulai tahun taksiran 2012.

* Pengecualian cukai pendapatan bagi penerbitan sukuk bukan ringgit dan traksaksi dilanjutkan bagi 3 tahun lagi sehingga 2014.

* Valuecap Sdn Bhd akan menyediakan RM200 juta sebagai dana permulaan bagi Dana Dagangan Bursa yang mematuhi Syariah.

* Felda Global Ventures Holding akan disenaraikan di Bursa Malaysia pada pertengahan 2012 bagi mengumpulkan dana untuk menjadi sebuah syarikat berstatuskonglomerat global.

* Kerajaan akan memberikan kadar cukai konsesi 10 peratus ke atas dividenpelabur institusi bukan korporat dan pelabur individu dalam amanah pelaburanhartanah bagi lima tahun dari 2012 hingga 2016.

* Satu skim Dana Pembiayaan PKS yang mematuhi Syariah berjumlah RM2 bilionakan dikendalikan oleh bank-bank Islam terpilih pada 2012.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM100 juta bagi SME Revitalisation Fund yangakan diuruskan oleh SME Bank dan akan ditawarkan pada Januari 2012.

* Kerajaan akan menubuhkan satu Dana Kecemasan PKS berjumlah RM10 juta untukmembantu PKS yang terlibat dengan bencana alam.

* Pengecualian sepenuhnya duti import dan duti eksais bagi kereta hibrid dankereta elektrik dilanjutkan sehingga 2013.

* Pelan Induk Lima Tahun Pembangunan Pelancongan Langkawi akan dilancarkandengan peruntukan RM420 juta.

* Kerajaan mencadangkan pengusaha hotel di Semenanjung Malaysia yang melaburdalam hotel empat dan lima bintang baharu, diberikan galakan taraf Perintisdengan pengecualian cukai pendapatan 70 peratus atau Elaun Cukai Pelaburan 60peratus bagi tempoh lima tahun.

* Kadar cukai keuntungan harta tanah akan dikaji semula.

* Kerajaan akan menyediakan Dana Inovasi Pengkomersialan patuh Syariahberjumlah RM500 juta pada kadar keuntungan yang menarik.

* Kerajaan mencadangkan perkhidmatan reka bentuk industri diberi galakanTaraf Perintis dengan pengecualian cukai pendapatan sebanyak 70 peratus selamalima tahun.

* Kerajaan memperuntukkan RM1.1 bilion pada 2012 bagi pembangunan sektorpertanian.

* Kerajaan mencadangkan menaikkan had harga rumah di bawah Skim Rumah Pertamaku daripada maksimum RM220,000 kepada RM400,000 bermula Januari 2012.

* Di bawah Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) sejumlah 7,700 rumah akan dibina di Cyberjaya, Putra Heights, Seremban, Damansara dan Bukit Raja pada 2012.

* Pengecualian duti setem 100 peratus ke atas surat cara perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah di bawah PR1MA.

* RM443 juta diperuntukkan bagi pembinaan 8,000 unit untuk jualan dan 7,000unit untuk disewa di bawah Program Perumahan Rakyat.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM200 juta sebagai subsidi bagi 10,000 unit rumah yang akan dibina oleh Syarikat Perumahan Negara Bhd. Setiap rumah dengan kos RM65,000, akan dijual dengan harga RM45,000 dengan kerajaan memberi subsidi baki RM20,000.

* RM40 juta diperuntukkan bagi membaik pulih dan menyelenggarakan rumah kos rendah awam dan swasta.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM63 juta pada 2012 untuk memulihkan 1,270 rumah terbengkalai.

* Kerajaan akan memperkenalkan Skim Amanah Rakyat 1Malaysia kepada isi rumah dengan pendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah. Peserta boleh memohon pinjaman RM5,000 dengan tempoh bayaran balik lima tahun.

* MARA akan menyediakan pembiayaan modal kepada warga syarikat korporat yang berkelayakan untuk pembelian ekuiti serta pengambilalihan syarikat berasaskankonsep "Management Buyout".

* Kerajaan memperuntukkan RM200 juta bagi program pembangunan usahawan dan kontraktor Bumiputera di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

* Kerajaan mencadangkan peruntukan bagi TEKUN dinaikkan kepada RM300 juta.

* Amanah Ikhtiar Malaysia akan menyediakan RM2.1 bilion bagi pembiayaan pinjaman mikro kepada usahawan terutamanya wanita. Daripada jumlah ini, RM100 juta disediakan untuk usahawan India Malaysia dan RM100 juta lagi bagi usahawan Cina.

* Kerajaan mencadangkan pengecualian duti setem bagi surat cara perjanjianpembiayaan mikro kredit.

* MyCreative Venture Capital akan ditubuhkan dengan dana permulaan RM200 juta.

* RM200 juta diperuntukkan bagi latihan dan kemahiran belia menerusi Program Strategik untuk Belia 1Malaysia (SAY1Malaysia).

* Kerajaan memperuntukkan RM15 juta untuk membina 150 gelanggang futsal tambahan agar matlamat Satu Gelanggang Satu Mukim dapat dicapai.

* RM50 juta diperuntukkan untuk membina kemudahan padang tiruan yang dilengkapi dengan lampu limpah di 30 lokasi terpilih seluruh negara.

* Kerajaan akan menyediakan peruntukan tambahan RM30 juta untuk mengasah bakat atlet muda supaya mereka dapat bersaing dan berjaya di kejohanan sukan peringkat antarabangsa.

* Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) akan diperkenalkan bagi menggantikan Sistem Saraan Malaysia (SSM), selain menambah baik struktur gaji penjawat awam melalui pembentukan gaji sebaris dengan mewujudkan lebih banyak mata gaji supaya penjawat awam terus mendapat kenaikan tahunan bagi tempoh yang lebih lama.

* Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred. Di samping itu bagi penjawat awam yang menerima opsyen ke SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus.

* Dengan pelaksanaan SBPA, lebih 600,000 pesara kerajaan akan menikmati pelarasan pencen yang melibatkan peruntukan RM600 juta.

* Mulai tahun 2013, kerajaan akan melaksanakan kenaikan tahunan pencen pesara sebanyak 2 peratus setahun tanpa perlu menunggu sebarang semakan sistem saraan atau pelarasan gaji.

* Kerajaan bersetuju melanjutkan umur persaraan wajib daripada 58 tahun kepada 60 tahun bagi mengoptimumkan sumbangan pegawai perkhidmatan awam.

- BERNAMA

Wednesday, September 14, 2011

Tuesday, September 13, 2011

TLC Promise Me – For the Children of Rumah Aman

12:57 PM 0 Comments
dpt email dr nuffnang psl campaign ni...jom kita tgk

Truly Loving Company? The Truly Loving Company produces personal and household products including bath & body products, kitchen cleaners, floor cleaners, and bathroom cleaners, which you can find in most major supermarkets and grocery stores. When you buy TLC products, you’re actually contributing to charity because 100% of the company’s dividends are split between 5 charity partners they are affiliated with..

so..kiranya ni session 2 la plak..

TLC is back with the Season 2 of the Promise Me campaign! This year, the Promise Me campaign brings together 12 corporations and institutions to fulfill 12 golden wishes from charity organizations, and we’re proud to announce that we are one of the organizations on board for this cause :) Our pledge – to raise funds and help Rumah Aman replace their 15 year-old electricity wiring and lightning breaker system.

Rumah Aman is an orphanage located in Shah Alam, with complete facilities to care for poor boys who are orphaned or from needy families. The home began operations in 2005, and currently houses 30 boys of various ages. There, the children are provided with education, clothing, food and shelter. Their mission is simple – to give the best to the children, like other parents would for their children.
We paid a visit to Rumah Aman some time ago to hang out with the boys there, and it was great to see how happy the boys there were!
Meet little Amri, on the left. Amri suffers from a learning disability, but is an endless bundle of energy, happily chatting with us and curiously peering at our gadgets. He dreams of being a football player on the national team one day, and we have no doubt that Rumah Aman will give him everything he needs to achieve that :)
We were also pleasantly surprised at how well-run the place was! The class rooms and recreation room were well-stocked and neatly organized, and all the boys are taught to make their own beds and clean up after themselves, so it’s no wonder the entire home was spotless.
It was obvious that Rumah Aman takes a well-rounded education for the boys very seriously, through the notice boards proudly displaying the boys’ achievements in various extra-curricular activities peppered throughout the home.
One of the things that we found to be the most amazing about Rumah Aman is the fact that it operates solely on donations from the public, in cash or in kind, and also from zakat and liliah. Whenever the home is running low on any supplies, all they have to do is let the public know via this little signboard outside the home, and the public never hesitates to give whatever they can.
Despite their best efforts to maintain the facilities, it is inevitable that things will degrade due to wear and tear, and sadly that is the case with the electrical wiring and lightning breaker system at Rumah Aman. The old wiring means that the home is quite susceptible to power outages during storms, and the lightning has previously caused damage to the property before. Therefore, an upgrade is urgently needed to ensure the comfort of all the children there.
And that’s where all of you come in! The upgrade from the current 2 phase electrical wiring system to a 3 phase one will cost an estimated RM 20,000, and we’ve pledged to raise this amount with the power of the Nuffnang community, and help Rumah Aman get the upgrades it needs. We need all the help we can get to raise the money, so now’s the time to come together and do something great! Here’s how you can help:

JOM SAMA2 KITA BANTU MEREKA...

1. Donate to the fund

- Online: You can make a direct donation to Rumah Aman via online banking to Maybank2U, with the remark: “Nuffnang TLC Promise Me S2”. Donations should be directed to Rumah Aman (Shah Alam), with the account number 562106720433 (Maybank).
- Via Milkadeal: Our sister company Milkadeal has generously offered to join us in fulfilling this pledge, and you can also donate via the deal at this page!
- Via cheque: Cheques can also be issued to Nuffnang Sdn. Bhd. and sent to our KL office at the address below:
12B5 & 12B6, Heritage House
33 Jalan Yap Ah Shak
50300 Kuala Lumpur.
All donations are tax deductible, and Rumah Aman will be able to issue a receipt for your kind donation :)

2. Spread the word

- If you’d love to help but don’t have the means, please do blog about this and spread the word – maybe someone else who reads your blog can help! :)


dan...

boleh la klik Nuffnang kt bwh ni...:)




Saturday, August 6, 2011

New in My Life...

10:01 AM 1 Comments
Alhamdulillah...lamanya tak bersiaran...hehe


saya selamat melahirkan baby Boy pada 29 Julai 2011 (3.55kg) jam 08:36pm @ Hospital Tungku Fauziah Kangar..
syukur semuanya dipermudahkan...pengalaman bersalin kali ni...aduhhhhhh susahnya nak diceritakan...pengalaman induce...sakitnya yg teramat...nanti lah..dilain masa akan saya story kan...hihi

 2jam selepas dilahirkan...

 Day 2..


Alhamdulillah..Muhammad Haziq telah selamat & semangat utk BF kembali lagi..hari pertama Haziq tak perlukan susu formula seperti abgnya dulu...ibu sangat senang hati....

ada iras2 abgnya tak?hihi...


Wednesday, July 27, 2011

Monday, July 18, 2011

Hadif Irsyad Demam...

5:42 PM 2 Comments
Dugaan utk ibu dalam keadaan yang sgt2 sarat ni...baby masih selesa kat dlm belum ada tanda2 nak keluar melihat dunia....Abang plak dah 2hari Demam + batuk + selsema...

siannya si abg...mlm2 mesti merengek..demam xler panas sgt tp batuk sgt2 teruk..hingus meleleh jer sepanjang masa...


aduhhhhhhh...ibu sgt2 letih dengan keadaan mcm ni tp apa kan daya...sian anak ibu..moga cepat sembuh ye sayang...Amin

Tuesday, July 12, 2011

Blood Sugar Profile - BSP

10:37 AM 0 Comments
Ahad lepas kena minum air gula utk Oral Glucose Tolerance Test (OGTT)..biasa la minum air gula...masa 1st baby dulu pun 2x gak kena..yang ni baru 1st time buat sbb ada kes kencing kotor...

so smlm klinik call inform result selepas lebih pada paras normal..tinggi ckit la..bacaan sblm 4.1 & selepas minum 7.1..so dia suh gi klinik utk buat BSP...aduh ni yang leceh sbb xde sape nak jaga Hadif...

so..pagi ni Hubby terpaksa gi keja lewat utk jaga Hadif...cuma amik darah kejap je..kul 8..8.15 dah start keta nak balik...bacaan kul 8pg td 4.9

kena gi lagi tghari ni pukul 12...kena la bawa si anak bujang tu...aduhhhhhhhhh...

Saturday, July 9, 2011

Monday, July 4, 2011

Sunday, June 26, 2011

Global Auto Surf

3:28 PM 0 Comments
blogger semua...jom try ni plak...

mana2 blogger yang nak trafic free..boleh register di SINI------http://www.globalautosurf.net/?ref=9602 ..
Bila kita sign in account ni..dan klik surf..kita biarkan je..dia akan refresh dari satu blog ke satu blog..macam tulah juga blog kita di surf oleh orang lain....ini akan membantu trafic kita dan account Nuffnang dan adverblets..trylah...

tapi untuk mula2 kita kena achieve 500 pages untuk surf..jangan risau..dalam 1 minit autosurf ni akan buat 50-70surf untuk kita..

try la...:)

Friday, June 24, 2011

BE @ catatan hidupku

11:35 AM 1 Comments
tiba2 hari ni buka Nuffnang ada BE utk blog ibu yang satu ni...haha
xpenah2 pun BE utk blog ni muncul..tiba2 ada plak..makaseh ye Nuffnang..dah lama xupdate blog..Blog SriAnggun pun dah lama tak update tp masih lagi da BE..Alhamdulillah..xlama lagi leh cash out la kot...



 

Monday, June 20, 2011

Thursday, June 16, 2011

34week dah..

10:20 AM 2 Comments
Alhamdulillah...pejam celik..pejam celik dah masuk 34w...makin xlarat nak handle si abang sorang2..nk hantar kampung xsanggup plak nk pisah lama2...selagi terdaya ibu layan jer...tp mak dah bising suh hantar balik kg...tp xnak lah...tak penah pisah lama2...baru sekali jer tinggal..tu pun semalam jer...

ermm...tp Hadif Irsyad ok jer gn sape pun...sbb kalo time balik kg selalu jer dia tido mlm gn atok dia..so far xde la meragam...

Alhamdulillah..walaupun dah sarat so far xde maslah apa...ibu masih kuat nak jaga Hadif...dia pun pandai bawa diri..xpenah susahkan ibu...saaaayang anak ibu...

berdebar plak nak tunggu lagi 6w...hopefully baby kuar awal ckit dr tarikh dijangka tu yer..ibu nak sambut raya la sayang...hehe..(boleh plak mcm tu ek' hihi)

semua persiapan dah ready...tunggu masa jer..harap semuanya selamat & dipermudahkan..Amin


 

RAHSIA SAYA MENJANA PENDAPATAN

8:20 AM 0 Comments
~ INI ADALAH STICKY MODE ~ (new post enroll bawah yer)

KELAB JUTAWAN merupakan perniagaan online yang sah dan berdaftar..

No. Pendaftaran PERNIAGAAN tersebut:
002046530-W (Sujairi KJ Enterprise)


KELAB JUTAWAN merupakan perniagaan online yang menjalankan AProgram Affiliate...

KELAB JUTAWAN juga mempunyai produk EBOOK (ilmu internet & pemasaran)

Program Affiliate bermaksud kita bertindak sbg agen (org tgh) yang akan mempromosikan produk pihak lain (usahawan @ syrkt) dan akan mendapat byaran/komisen sekiranya produk tersebut dibeli melalui link kita iaitu Link Affiliate kita spt ini http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=afriza

nak tahu bagaimana??, hanya masukkan nama dan emel di form yang disediakan di link bawah...nanti tunggu emel untuk detail harga dan sebagainya...


anda akan dibimbing dan insyallah boleh berjaya sama dengan kawan2 saya yang join di bawah saya hingga boleh mendapat income 4 angka..

saya baru saja join Kelab ini pada 8hb JUN...ini adalah komisen saya setakat 11 JUN..RM100 shj (so dah balik modal dlm masa 2hari saja (tutup akaun setiap khamis)..


Ini pula yang belum lagi dibayar...kena tunggu Jumaat depan 17hb..ada lagi RM100 komisen...ada lagi yang belum dikemaskini...Alhamdulillah...
so kwn2..apa tunggu lagi..bertindak skrg..saya tahu anda diluar sana mampu buat yang lebih baik dari saya...

POPULAR POSTS

Follow Me