Tuesday, May 4, 2010

# My Baby

Alhamdulillah..semua dah selamat

26 April 2010
Pergi Klinik nak check up mcm biasa...time nak amik urine utk test tiba2 ada kuar mcm brownish + lendir2..so inform la kat misi...apa lagi terus dia suh gi Hospital..terus balik rmh..tp xgi lagi sbb xde rasa sakit lagi..hehehe

** tp smlm mmg dah rasa ckit contraction cuma xkerap je..rasa mcm nak buang air besar..

1.00pm ~ Admit kat wad Hospital Tungku Fauziah Kangar..jalan baru buka 2cm
4.00pm ~ check lagi sekali baru buka 3cm (4cm baru tolak masuk LR)
11.00pm ~ 3.5cm tp contraction dah makin kerap

27 April 2010
dalam pukul 2.00am contraction makin kerap..kurang 5minit sekali so terus jumpa staff nurse..jalan dah buka 4cm..depa suh gi mkn dulu..inform hubby...so dlm 2.45am masuk LR

Alhamdulillah 5.27am selamat melahirkan baby boy seberat 3.1kg...tgk muka baby rasa bersyukur sgt2..xdpt nak gambarkan waktu tu walaupun penat berjuang...

tp ibu tersangat la sedeh xdpt nak bagi baby susu ibu..susu xde langsung..baby nangis seharian dlm wad sbb lapar nak susu..staff nurse xnak bagi susu..diaorg suh isap susu ibu gak bagi keluar...tp susu mmg xkeluar..

mlm tu baby nangis sampai dah ketar mulut2..ada la sorang staff nurse amik baby gi bagi susu..syukur alhamdulillah wpun bukan susu ibu..asalkan anak ibu kenyang..

28 April 2010
hari nie baby lagi sekali meragam sbb lapar..ibu dah bagi baby isap susu dari pukul 7.30am - 11.00am (kiri kanan)..still xde susu..puting kanan dah luka2...time tu ibu pun nangis sama2 baby..

hari ni dah boleh kuar wad...org dtg melawat tp baby meragam sbb lapar...staff nurse langsung xpeduli..

3.00pm ~ baru leh kuar wad..sblm sampai rmh ibu terpaksa beli FM utk baby sbb ibu belum mampun bagi baby susu..wpun dah pump byk kali masih xde susu..

Alhamdulillah..akhirnya baby ibu kekenyangan..bayangkan dari pukul 3.00am last minum kat hospital..pukul 4.00pm baru dpt susu...

29 April 2010
Abah (my hubby) gn Mak Ngah (kakak) bawa baby gi check kuning...huhuhu...baby ada mild Jaundice bacaan 10.4mg..esok kena check lagi..sian baby ibu sakit kena amik darah...

Susu Ibu still blom keluar..ibu sedeh sgt2..

30 April 2010
Check kuning lagi..bacaan 12.5..akhirnya baby kena admit kat wad..terpaksa ibu ikut sekali..xsanggup nak biarkan baby sorang2 kat wad..

lagi sekali baby kena amik darah..baby xleh tido sbb kena dok dlm balang..panas..lagipun xboleh bedung..asyik terkejut je..ibu sedeh sgt2 bila baby meragam lagi..pukul 10.00pm baru baby dpt tido dengan nyenyak dlm balang tu..moga esok baby sihat n boleh keluar..Amin

01 Mei 2010
pukul 3.50am DR dah dtg utk amik darah..sayu je ibu tgk baby kena tarik bawa masuk kebilik tempat amik darah tu...

Alhamdulillah hari boleh keluar..bacaan pg td 10.1mg...ibu bgtau Abah, esok dah xnak bawa baby check lagi..kesian sgt2..dah lebam tangan halus anak ibu..

02 Mei 2010
Alhamdulillah susu ibu dah kuar skit..hari ni pun dah start mengurut...Mak Som (tukang urut) ckp saluran susu ibu kecut sbb tu lambat keluar...

03 Mei 2010
hari kedua menguut..Alhamdulillah susu makin byk tp baby ibu asyik xnak je..lebih suka FM..sedehnya ibu..sib baik bila ibu pump baby nak isap..so ibu keja pump je susu nak bagi baby minum..

Mlm ni Abah baby dah nak balik KL..lagi sekali ibu nangis..sensitip pulak2..huhuhu

04 Mei 2010
Hari last mengurut..Syukur ALhamdulilah susu makin byk..baby pun dah mula nak direct BF..mcm tu la anak ibu...syukur sgt2..tp baby still xkenyang sbb blom keluar byk lagi..

berat sungguh dugaan utk ibu BF anak ibu...

Muhammad Hadif Irsyad
pic nie dah day 7

No comments:

POPULAR POSTS

Follow Me