Monday, September 28, 2009

8week 4days

4:16 PM 0 Comments
Syukur Alhamdulillah..Aidilfitri masih lagi terasa..xder gambar kenangan pun..lupa bawa balik kamera kat kg..huhuhu..
thn nie raya pertama kat perlis..raya ke2 dah balik rmh MIL kat Kelantan..so far semua ok..mcm xmeriah raya thn nie..

hari nie dah start keja..bosannnnnnyaaaaaaaaaa...hihihi..nak story pasal check up hari ni..
dlm kul 12.45pm td gi klinik..syukur Alhamdulillah my baby dah ada heart beat..dah nampak kepala dan punggung..cuma belum ada tgn & kaki lagi..apa2 pun Alhamdulillah..

Dr bekalkan folic asid gn duphaston...dia ckp semua ok..amik urine test utk check paras gula + protein..

minggu ni masih lagi ada morning sickness..asyik muntah & loya..xboleh nak mkn..sib baik bukan hari2 mcm ni..

ermm...xtau bila nak gi klinik gov..baru nak survey area dekat2 sini..dah cari dlm tenet paling dekat Kelana Jaya..huhu..

Size baby baru 1.98cm..8w 4d
EDD berubah 1hari je...06/05/2010

Friday, September 11, 2009

AMALAN SEDEKAH DIBULAN PUASA

11:29 AM 0 Comments
Amalan bersedekah yang amat dianjurkan Islam dan akan mendapat ganjaran pahala yang besar di sisi Allah SWT. Rasulullah SAW sentiasa menunjukkan teladan kepada umatnya dalam perbuatan bersedekah. Sabda Rasulullah yang bermaksud, “Jagalah kalian dari neraka, meskipun hanya dengan separuh kurma.’ (Hadis Bukhari). Di sini jelas kepada kita bahawa Islam sangat menekankan kepada amalan bersedekah dan nilai sedekah itu tidaklah hanya tertakluk kepada banyaknya yang dihulurkan seseorang, akan tetapi terletak pada nilai keikhlasan niat di hati.

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda yang bermaksud, “Barang siapa yang bersedekah sebesar biji kurma dari hasil yang baik dan Allah SWT hanya menerima sesuatu yang baik saja. Nescaya Allah SWT akan menerimanya dengan tangan kanan-Nya, lalu memeliharanya untuk diberikan kepada pemiliknya sebagaimana salah seorang daripada kalian memelihara anak kudanya hingga (pahala sedekahnya itu) menjadi seperti gunung”. (Hadis Bukhari). Begitulah indahnya ajaran Islam yang menggalakkan umatnya bersedekah dan Allah SWT sendiri menjamin pahala untuk orang yang mengamalkannya sebagai agenda kehidupan mereka.

Menyentuh aspek bersedekah, Islam tidak pernah mengehadkan tempoh masa malahan boleh dilaksanakan pada bila-bila masa saja mengikut kemampuan seseorang. Namun demikian, amalan bersedekah yang paling afdal di sisi Allah SWT ialah ketika bulan Ramadan. Ini dapat kita perhatikan menerusi satu hadis Nabi bermaksud, dari Ibnu Abbas, berkata: “Rasulullah SAW adalah orang yang paling dermawan dan lebih besar kedermawannya pada bulan Ramadan ketika Jibril menemuinya. Jibril biasanya menemuinya setiap malam Ramadan, lalu tadarus al-Quran (dengan Nabi SAW). Sungguh Rasulullah ketika ditemui Jibril menjadi orang yang lebih bermurah hati dalam memberikan kebaikan, sehingga lebih banyak daripada tiupan angin.’ (Hadis Bukhari dan Muslim) Jadi berasaskan kepada hadis itu dapat disimpulkan bahawa kita sebagai umat Islam sangat dituntut dalam membudayakan amalan bersedekah, lebih-lebih semasa menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadan yang penuh berkat itu.

Dalam soal memberi sedekah itu, semua orang mampu melakukannya sama ada dalam kuantiti yang banyak mahupun sedikit. Apa yang utama ialah sikap dan niat kita mesti menjuruskan kepada ikhlas kerana Allah SWT. Banyak yang boleh seseorang sumbangkan sebagai sedekah pada bulan Ramadan ini. Antaranya ialah memberikan makan minum kepada orang berpuasa. Dalam masyarakat Melayu, menyediakan juadah untuk berbuka sentiasa diadakan di masjid, surau mahupun di madrasah. Hal itu sangat mulia dan wajar diteruskan.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,’ Barang siapa memberikan makanan untuk berbuka kepada orang yang berpuasa, maka ia memperoleh pahala sama dengan orang yang berpuasa; sedangkan pahala orang yang berpuasa itu sendiri tidak berkurang sedikit pun. (Hadis At Tirmidzi) Hadis ini mendorong kita umat Islam supaya tidak mementingkan diri sendiri pada bulan Ramadan, akan tetapi menggalakkan umatnya menjaga kepentingan orang lain.

Alangkah indahnya tuntutan Islam ke atas umatnya kerana dengan pengamalan bersedekah khususnya ketika bulan Ramadan pasti membibitkan rasa kebersamaan dan semangat ukhwah yang mantap dalam kalangan ummah.

Justeru, ketika kita sedang asyik menunaikan ibadah berpuasa di bulan Ramadan ini, segala amalan sunat dan amal makruf seperti bersedekah seharusnya diperbanyakkan dengan satu niat, hanya ingin mendapat reda Allah. Insya-Allah mereka yang pemurah dalam bulan Ramadan itu pasti ‘dekat dengan Allah’ dan Allah SWT meredainya serta diberikan ganjaran pahala yang besar.

- BERITA HARIAN

Thursday, September 10, 2009

6 weeks 1 day

7:45 PM 2 Comments
Syukur padaMu Ya Tuhan..krn masih memberi aku peluang utk bergelar seorang ibu..2minggu kebelakangan ini mmg terasa sgt2 hormon ibu mengandung...dah 3hari tinggal posa..asal mkn je muntah..time berbuka langsung xlalu nak sentuh nasi..time sahur lagi la..mkn je terus kuar balik..uweekkk je terus..huhuhu..sabar je lah kan..

lst week 1 badan gatal...org gatal tgn nak kuar/masuk duit..ini tak mau satu badan dok menggaru..lps mandi je menggaru..sampai jadi fobia plak nak mandi..ingatkan salah sabun...dah tukar dkt 3jenis sabun still gatal...rupanya tanda pregnant gak tu...huhuhu

smlm Alhamdulillah..dah boleh jamah nasik..hubby beli nasik ayam..makan dengan selera sekali..tp lps tu tekak dah terasa loya..sib baik xmuntah..mcm nak muntah je' hehheh
skrg ni kuat mkn asam..dah 2hari mkn kerabu mangga..sanggup singgah Chiken Rise Chop beli kerabu mangga yang mahal tu' hihihi

Hari nie gi check up kat Klinik Wanita TTDI...lamanya tunggu DR Idris ni...sib baik dkt je klinik tu'...
Alhamdulillah..scan dah ada janin dlm kantung wpun belum nampak complete janin lagi..DR tunjuk jantung janin yang tengah berkelip2...syukur sgt2..
DR bekalkan dengan Duphaston (ubat kuatkan rahim) memandangkan sejarah aku sebelum nie..acid folic dah ada so cont je lah...

DR siap pesan jgn posa...nanti effect kat janin yang tgh membesar....biar btol..xkan xleh posa..tp diakui kata2 DR tu sbb aku skrg dah letih smcm je..mcm org xmkn 2-3 hari rupanya...time pagi je mesti loya n muntah..hari ni tahan ckit...insyaAllah kalo boleh posa aku teruskan tp kalo xboleh demi bb aku sanggup..sib baik tinggal lagi 8 hari...

oh ya..my EDD 05.05.2010...scan gn DR ju last week bulan April..apa2 lah kan..yang penting xde masalah utk kandungan ku kali nie..AMIN

Wednesday, September 9, 2009

Apa Istimewanya 09.09.09?

12:27 PM 0 Comments
Ada apa dengan no. 9...

Bagi orang Islam, no. 9 berkait rapat dengan 99 nama Allah (Asma Al-Husna). Selain itu, no. 9 juga amat bermakna bagi orang Islam kerana bulan Ramadhan merupakan bulan ke-9 dalam kalender Hijrah yang merupakan bulan yang di tunggu-tunggu oleh orang Islam di seluruh dunia untuk menunaikan ibadah puasa. Banyak keistimewaan yg terdapat dlm bulan Ramadhan yg tidak diperolehi di dalam bulan-bulan yg lain seperti bulan di mana Al-Quran diturunkan kpd Nabi Muhammad S.A.W., terdapatnya 1 malam yg dinanti-nantikan iaitu Malam LailatulQadr, hanya di bulan Ramadhan umat Islam berpeluang menunaikan solat sunat Tarawikh dan lain-lain lagi.

Bagi orang China pula, jika no. 8 membawa maksud Kekayaan atau Prosperity, no. 9 membawa maksud panjang umur. Mengikut sejarah dahulu kala lagi, maharaja-maharaja China sering menggunakan no. 9 ini sebagai simbol kekuatan termasuklah dalam segala ukiran dan baju DiRaja di mana terdapat 9 ekor naga terukir di setiap sudut. Malah, Kompleks DiRaja di Beijing's Forbidden City dikatakan telah dibina dengan 9999 buah bilik...menarik!

Walau bagaimanapun, bagi orang Jepun, no. 9 membawa maksud Penderitaan dan tidak bernasib baik. Sebab apa tafsiran mereka begitu? Mungkin sebab Nagasaki telah dibom pada 9 Ogos 1945. No. 9 telah menjadi mimpi ngeri bagi seluruh rakyat Jepun... Lebih dahsyat lagi, orang Jepun akan menjauhi no. 9 ni tidak kiralah dalam memilih no. bilik di hotel ataupun no. wad di hospital...agak menyeramkan...

Bagaimana pula dgn rakyat Malaysia? No. 9 adalah simbol pertolongan dan keselamatan...setuju? Apa tidak nya, jika ada jenayah ke, kebakaran ke, dera ke, no apa yg mereka akan dail? Sudah pasti 999... Selain itu, satu-satunya negeri yg menggunakan no. sebagai nama adalah Negeri Sembilan.


Magik Matematik

Jumlah 2 digit hasil daripada mana-mana 1 no. yg didarabkan dgn 9 pasti akan mendapat angka 9. Cth: 5x9=45, 4+5=9

Hasil darab 9 dgn 2, 3 atau 4 digit no dan kemudiaannya ditambahkan sehingga menjadi 1 digit, pasti jawapannya adalah 9. Cth: 9x157=1413, 1+4+1+3=9

9 September juga merupakan hari yang ke 252 dalam kalender Masihi, 2+5+2=9. Menarik kan?

No. 9 juga sering digunakan sebagai kaedah pemasaran paling berkesan dlm meletakkan harga berdasarkan harga psikologi. Anda pergi la ke mana-mana hypermarket, pasti no. 9 banyak digunakan. Cth: bawang merah RM1.99 sekilogram dan secara automatik pengguna akan melihat yang ada 9 di belakangnya adalah lagi murah. Sungguh berpengaruh no. 9 ni ye...

PMFEP, UKM
http://mypmfep.blogspot.com

Monday, September 7, 2009

Rezeki Bulan Ramadan

7:57 AM 0 Comments
Syukur Alhamdulillah..dibulan mulia ini..Tuhan memakbulkan doaku utk bergelar seorg ibu..wpun mcm2 dugaan pahit manis, suka duka aku bersyukur diberi peluang sekali lagi utk merasai nikmat seorang ibu...dah lama nak coretkan kat sini tp sabar dulu sbb blom confem kan...

21hb Aug period aku mcm nak muncul tp xmuncul2 lagi tp dah kuar mcm brownish mcm tu..2 hari gak la..agaknya ini lah yg dikatakan pendarahan implantasi...sabar je lah kan..akmal suh buat UPT..so dengan xbp yakinnya buat la..ermmm..mcm ada 2line..tp line ke2 tu lambat sgt kuar..xnak sonok lagi la

23hb period xmuncul2...ulang UPT..ermmm..masih blur tp agak terang dr yang 1st ri tu...

24hb demam panas plak..gi klinik..sib baik xde apa...ulang UPT..sah..i'm pregnant' huhuhu..
tp xnak sonok lagi..DR ckp masih baru..so kalo bleeding still consider period..DR suh dtg lagi 2 week..

Alhamdulillah...rezeki bulan Ramadan..begitu besarnya Kekuasaan Tuhan yang Maha Esa..

29hb pegi jumpa my gynea..dia ckp baru lagi..so bila scan mmg xnampak pape..cuma rahim ckit menebal..sbb tu la xnampak..xpe..

5hb DR JU Kajang suh gi klinik..biasa la..nak sembang pasal bisnes ubat dia tu..disamping aku pun nak beli ubat dia...jauhnya..sib baik cuti..kesempatan jumpa dia scan lagi sekali...Alhamdulillah dah nampak kantung..dah sah dok dalam rahim...cuma belum nampak baby lagi..xpe..Doa byk2..minta diselamatkan semuanya..AMIN

xdpt nak pastikan brp week tp anggaran DR JU dlm 5-6weeks.

Syukur Alhamdulillah..rezeki xdisangka..wpun masih dlm dok sedeh hari tu cepat je digantikan semula..ada hikmah sebalik semua ni kan..

POPULAR POSTS

Follow Me