Wednesday, July 8, 2009

# My Baby

Dugaan drNya

jumaat lps (03/06/09) ada ckit sporting..brownish mcm tu la...call my dr..she said don't worry..if xsakit/cramp...monday ptg lps keja..Ya Allah...bleeding..kuar mcm darah period...hanya Tuhan tau perasaan aku tika dan saat tu..call hb, cepat2 dia balik then gi Hospital Pusrawi...jumpa pakar gynea kat situ..

dr scan...hatiku dah menangis cuma xtertumpah depan dr je...kantung still ada lagi tp dr ckp kantung xsihat..Ya Allah..berat sungguh dugaan utk aku kali nie...blom ada baby wpun dah 7w..pttnya dah ada baby & baby dah ada heartbeat pun kan...dr xboleh nak bagi apa2 jaminan..katanya..sepatutnya dah nampak baby dlm kantung tp masalah skrg kantung still kosong...jaminan dia leh bagi 50:50...20hb dtg check up lagi..

dia bagi ubat duphaston (kuatkan rahim) & cont gn folic asid..

balik rmh mmg menangis teresak2...hb dah xleh nak ckp apa..sib baik dia memahami...

smlm masih ada ckit bleeding kat pad tp mcm brownish gitu la...
Alhamdulillah hari ni blom lagi...harapan aku cukup lah smlm...aku dah redha..myb ini dugaan utk aku & suami..

smlm & hari ni dah start cuti tanpa gaji..dr dah nasihatkan duduk rmh & jgn naik tangga...so terpaksa..diri sendiri lebih penting dr kerja...

"Ya Allah..Kau lindungi & selamatkan lah kandunganku sebaik mungkin Ya Allah"

apa pun keadaanNya nanti...aku pasrah & insyaAllah pasti dpt terima semua ini...mgkin ada yg lebih baik utk aku nanti....AMIN

nak add ckit..bila baca pengalaman kwn2 kat forum..aku yakin my baby still ada...InsyaAllah..

" Assalamualaikum...ingin bertanya la.keadaan saya pun macam en ain dan saya dh masuk 7 minggu...doktor ada kata nak gugurkan tapi naluri saya kata baby sy ok...jadi saya xnak gugurkan sehingga masuk ke 2bln setengah nnt...29.5.08 ni sy scan again,klu masih xde bip,doktor suggest nak gugurkan...tp saya tetap loya...pasal gusi berdarah tu,mmg ada pun...kalau mcm tu mcmn ek?...sy risau sbb ni 1st baby saya...

kandungan ok semua dlm rahim cuma kantung still kosong xnmpk baby lagi...doktor kata usia kandungan masih baru dn 29.5.08 ni cukup 2 bulan setengah dan masa tula nak scan tgk kantung ada baby @ x...klu still xde bip,dia nak gugurkan...sy tawakal jek skg...wlpun tekak masih loya dan gigi berdarah tp takut tetap ada...wlupun atuk kata saya bunting pelamin dan ada sedara mara yg masih period smpi dh ngandung 5 bulan,tp hati sy tetap rasa risau...mcm ek nak pertahankan kandungan saya ni?"


"kantung akan kosong selagi tak cukup 8 mgg ++.. lepas tuh baru ada heart beat.. tapi kalu period tak tetap pun susah nk baca hari subur and tahu berapa usa kandungan sebenarmya.. dulu saya penah alamai gak bleeding and kantung kosong.. tapi doc bagi saya another 2 weeks nak decide wat dnc or tak.. masa tuh 6 weeks++ tapi after tuh datang alhamdullillah la dah ada heart beat.. anak saya pun dah 2 tahun lebeh dah.. InsyaAllah takda pape.. naluri keibuan tu tau anak kita ok ker tak kat dalam tuh.."

"keadaan saya seperti awak 6 minggu 5 ari bleeding dan bila scan kantung je ada tp baby xde...masa tu doktor nak masukkan ubat nak gugurkan tp saya pertahankan nak tunggu sampai 2 bulan setengah...doktor KIV sbb saya bertegas xnk sbb saya hny bleeding skit dan colornyer cair jek bukan merah pekat@ berketul...mmg kekadang ari2 sy sakit mcm kene kejutan elektrik tp jrg sgt kene...klu sy byk bergerak aktif br ada rasa sakit skit...tp bila xsakit setitik darah pun xkuo...doktor pun suggest sy dtg semula 2 minggu lg...sy doakan keadaan saya macam awak,bip ada...sy yakin baby saya ni sihat dan akan lahir ke dunia dgn sempurna tnpa masalah...sy sggp tunggu smpi 3 bulan klu masih xnmpk pape...selagi sy boleh pertahankan saya akan pertahankan...kuasa hanya pada Allah bukan doktor tu...sy tekad,klu baby ni bukan rezeki saya,biarla dia gugur sendiri...tp sy betul2 nazar,klu sy hamil saya puasa sehari dan sedekah...dan kalau baby saya ni selamat hidup dan sempurna saya puasa sehari lagi...doakan la sy dpt baby ni...klu Allah nak bg saya sorg je zuriat pun xpe...janji saya dapat 1 zuriat sambung keturunan saya..."

No comments:

POPULAR POSTS

Follow Me