Saturday, July 25, 2009

Start Work!!

7:14 PM 1 Comments
Khamis (23 Julai) start keja...huh...mcm mls je nak keja..boleh plak Bos kedekut tu pertikaikan MC aku...dah sah2 DR (Hosp Sg Buloh) bagi MC 1week kan..apa lagi nak pertikaikan???bukannya aku sj2 nk MC...aku bagi MC tu dia langsung xtgk..pahtu siap letak tepi sekali gn kertas2 yg berselerak ats meja dia tu..kira ok la tu aku aku amik unpaid leave 6hari...kalo aku amik annual leave mmg dia kena byr full gaji bulan nie..tp sbb dah tau bos yg amatttttttttttttttt kedekut that y aku amik unpaid leave...

mmg dah nekad..my hubby dah agree..mmg nak benti..buat apa nak keja lagi dgn majikan mcm nie..semua nak cut cost..kalo boleh gaji aku dia xnak bayar...huhuhu..dah lama nak benti keja tp memikirkan gaji hubby yg xcukup..tp kali nie mmg nekad la...

xde semangat nak keja..

Monday, July 20, 2009

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. - 27 Rejab

12:42 PM 0 Comments
1. Sebelum Israk dan Mikraj

Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah. ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah; iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A. S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

- Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

- Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

- Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

- Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

- Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

- Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

- Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

- Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

- Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

- Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

- Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

- Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

- Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

- Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

- Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.

- Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S. iii. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S.
iv. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

- Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

- Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu lah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH". Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A. S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

- Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

- Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

- Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S. W. T : Ya Muhammad. Rasulullah : Labbaika. Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan. Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. Allah S. W. T : aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

4. Selesai munajat, Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. kemudian Nabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepada Allah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

5. Selepas Mikraj

Rasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id) Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Mafhum Firman Allah S. W. T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1). wallahua'lam..

SUMBER:
http://fullfilth.blogspot.com

Thursday, July 16, 2009

Hanya Tuhan yang tahu,,,

11:50 PM 1 Comments
tak dpt nak taip panjang lebar...hari yg penuh dugaan..3thn menanti..kehilangannya hnya dlm sehari...aku dah complete miscarriage..pg td kul 3am heavy bleeding..pegi Hospital Sg Buloh...my baby xboleh survive...

(to be cont..)..InsyaAllah bila hati dah tenang..sbb tgh menaip nie pun dah berjurai air mata' huhuhu

Wednesday, July 8, 2009

Dugaan drNya

8:56 AM 0 Comments
jumaat lps (03/06/09) ada ckit sporting..brownish mcm tu la...call my dr..she said don't worry..if xsakit/cramp...monday ptg lps keja..Ya Allah...bleeding..kuar mcm darah period...hanya Tuhan tau perasaan aku tika dan saat tu..call hb, cepat2 dia balik then gi Hospital Pusrawi...jumpa pakar gynea kat situ..

dr scan...hatiku dah menangis cuma xtertumpah depan dr je...kantung still ada lagi tp dr ckp kantung xsihat..Ya Allah..berat sungguh dugaan utk aku kali nie...blom ada baby wpun dah 7w..pttnya dah ada baby & baby dah ada heartbeat pun kan...dr xboleh nak bagi apa2 jaminan..katanya..sepatutnya dah nampak baby dlm kantung tp masalah skrg kantung still kosong...jaminan dia leh bagi 50:50...20hb dtg check up lagi..

dia bagi ubat duphaston (kuatkan rahim) & cont gn folic asid..

balik rmh mmg menangis teresak2...hb dah xleh nak ckp apa..sib baik dia memahami...

smlm masih ada ckit bleeding kat pad tp mcm brownish gitu la...
Alhamdulillah hari ni blom lagi...harapan aku cukup lah smlm...aku dah redha..myb ini dugaan utk aku & suami..

smlm & hari ni dah start cuti tanpa gaji..dr dah nasihatkan duduk rmh & jgn naik tangga...so terpaksa..diri sendiri lebih penting dr kerja...

"Ya Allah..Kau lindungi & selamatkan lah kandunganku sebaik mungkin Ya Allah"

apa pun keadaanNya nanti...aku pasrah & insyaAllah pasti dpt terima semua ini...mgkin ada yg lebih baik utk aku nanti....AMIN

nak add ckit..bila baca pengalaman kwn2 kat forum..aku yakin my baby still ada...InsyaAllah..

" Assalamualaikum...ingin bertanya la.keadaan saya pun macam en ain dan saya dh masuk 7 minggu...doktor ada kata nak gugurkan tapi naluri saya kata baby sy ok...jadi saya xnak gugurkan sehingga masuk ke 2bln setengah nnt...29.5.08 ni sy scan again,klu masih xde bip,doktor suggest nak gugurkan...tp saya tetap loya...pasal gusi berdarah tu,mmg ada pun...kalau mcm tu mcmn ek?...sy risau sbb ni 1st baby saya...

kandungan ok semua dlm rahim cuma kantung still kosong xnmpk baby lagi...doktor kata usia kandungan masih baru dn 29.5.08 ni cukup 2 bulan setengah dan masa tula nak scan tgk kantung ada baby @ x...klu still xde bip,dia nak gugurkan...sy tawakal jek skg...wlpun tekak masih loya dan gigi berdarah tp takut tetap ada...wlupun atuk kata saya bunting pelamin dan ada sedara mara yg masih period smpi dh ngandung 5 bulan,tp hati sy tetap rasa risau...mcm ek nak pertahankan kandungan saya ni?"


"kantung akan kosong selagi tak cukup 8 mgg ++.. lepas tuh baru ada heart beat.. tapi kalu period tak tetap pun susah nk baca hari subur and tahu berapa usa kandungan sebenarmya.. dulu saya penah alamai gak bleeding and kantung kosong.. tapi doc bagi saya another 2 weeks nak decide wat dnc or tak.. masa tuh 6 weeks++ tapi after tuh datang alhamdullillah la dah ada heart beat.. anak saya pun dah 2 tahun lebeh dah.. InsyaAllah takda pape.. naluri keibuan tu tau anak kita ok ker tak kat dalam tuh.."

"keadaan saya seperti awak 6 minggu 5 ari bleeding dan bila scan kantung je ada tp baby xde...masa tu doktor nak masukkan ubat nak gugurkan tp saya pertahankan nak tunggu sampai 2 bulan setengah...doktor KIV sbb saya bertegas xnk sbb saya hny bleeding skit dan colornyer cair jek bukan merah pekat@ berketul...mmg kekadang ari2 sy sakit mcm kene kejutan elektrik tp jrg sgt kene...klu sy byk bergerak aktif br ada rasa sakit skit...tp bila xsakit setitik darah pun xkuo...doktor pun suggest sy dtg semula 2 minggu lg...sy doakan keadaan saya macam awak,bip ada...sy yakin baby saya ni sihat dan akan lahir ke dunia dgn sempurna tnpa masalah...sy sggp tunggu smpi 3 bulan klu masih xnmpk pape...selagi sy boleh pertahankan saya akan pertahankan...kuasa hanya pada Allah bukan doktor tu...sy tekad,klu baby ni bukan rezeki saya,biarla dia gugur sendiri...tp sy betul2 nazar,klu sy hamil saya puasa sehari dan sedekah...dan kalau baby saya ni selamat hidup dan sempurna saya puasa sehari lagi...doakan la sy dpt baby ni...klu Allah nak bg saya sorg je zuriat pun xpe...janji saya dapat 1 zuriat sambung keturunan saya..."

POPULAR POSTS

Follow Me