Thursday, December 14, 2017

AKHIRNYA SEMBUH DARI BATUK KERING

9:37 PM 0 Comments
Sebelum ni kita dah tengok dan faham apa itu penyakit tibi dan tanda-tandanya. Rawatan segera juga perlu bagi mengelak keadaan lebih buruk terjadi.

Jom kita tengok feedback pelanggan yang konsisten menggunakan Vitamin shaklee.




Segeralah berjumpa pakar untuk pemeriksaan dan langkah pencegahan sekiranya anda ada tanda-tanda yang membimbangkan. Tindakan segera mampu mengelak sesuatu yang lebih serius terjadi.

InshaAllah next entry KakFiza akan kongsikan pantang larang bab makanan untuk pesakit tibi. Haaa..bukan sebarangan makanan je tau boleh makan..

Nak tahu lebih lanjut mengenai produk ni boleh je terus hubungi KakFiza 0124513311. InshaAllah, konsultasi terbaik akak berikan nanti.


Atau boleh klik link dibawah untuk pembelian terus di website Shaklee yang mana sangat mudah.


Sekiranya anda berminat menjadi Pengedar Shaklee terus hubungi 0124513311. Kak Fiza memerlukan pengedar di Seluruh Malaysia termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei.

Kehadiran anda sangat diperlukan.

Wednesday, December 13, 2017

KHASIAT POKOK DUKUNG ANAK SEBAGAI IKHTIAR UNTUK HAMIL

8:49 PM 0 Comments
Hari ni KakFiza nak kongsi khasiat pokok dukung anak ni. Korang pernah tengok tak? Area rumah akak ni banyak sangat sebelum pihak sekolah depan ni ratakan tanah. Sekarang ni dah tak nampak pokok ni tumbuh dah. Sayang sangat.


Terpanggil nak buat entry ni pun sebab tiba-tiba tadi ada jiran dalam group wsap tanya mana nak cari pokok ni sebab dia nak ikhtiar untuk hamil.

Betul...pokok ni memang bangus dan digunakan untuk pelbagai rawatan dan antaranya untuk mereka yang ingin hamil. Pernah guna akarnya untuk Jaundis baby baru lahir.

Pokok dukung anak atau nama saintifiknya Phyllanthus adalah spesies tumbuhan herba yang boleh dijumpai di kawasan beriklim tropika seperti Malaysia, Indonesia dan Thailand serta di negara China dan Amerika Selatan. Ia biasa tumbuh di kawasan tanah yang agak keras seperti di celah retakan simen. Ia banyak ditemui di tanah terbiar, tepi jalan atau di kebun sayur serta kawasan rumah termasuk di dalam pasu bunga.

Pokok dukung anak selalunya tumbuh meliar di pinggiran batas tanaman dan dianggap sebagai rumpai yang sukar dikawal. Walaupun dianggap sebagai rumpai, tumbuhan ini mempunyai pelbagai nilai perubatan dan diiktiraf dalam kalangan pengamal perubatan herba tradisional tempatan.

Akar, daun, buah dan keseluruhan pokok dukung anak mempunyai pelbagai nilai perubatan. Ia sangat popular di India dan banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda sama ada dikeringkan menjadi serbuk atau digunakan segar.

Di Malaysia, tumbuhan ini banyak digunakan untuk merawat penyakit berkaitan buah pinggang dan hati seperti jaundis dan hepatitis B.

Kat rumah akak ni, pokok ni tumbuh meliar dikawasan tanaman kelapa sawit. Banyak sangat sebelum ni. 

Bagaimana cara gunakan daun ni sebagai ikhtiar untuk hamil?

Korang rebus je daun dan akarnya sambil selawat. Sebelum itu, daunnya dibasuh bersih2 dengan 2 cawan air.
Rebus sampai airnya menjadi kuantiti utk 1 cawan air.
Lepas tu minum dan selawat dan berdoa.

Kita usaha selebihnya DIA yang berkuasa kan.

KakFiza
SungaiPetani

Tuesday, December 12, 2017

HOMEMADE AISKRIM KESUKAAN ANAK-ANAK

7:01 PM 0 Comments
 Assalamualaikum..selamat petang..

Rasa macam dah lama cuti sekolah kan? Sindrom mak-mak yang dah tak larat nank ngadap anak-anak yang suka gaduh..hihi

Hari ni Along request nak aiskrim macam ibu buat dulu. Terjadilah aiskrim pelbagai perisa ni. Resepinya senang sangat..



1 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
1 1/2 tin air
Tepung jagung
1 sudu penuh ovalete
1 sudu penuh serbuk vanila

Caranya mudah sangat. Mulanya korang campurkan susu pekat, susu cair, air dan jagung ke dalam periuk. Masak jap atas api sambil kacau. Kejap je tau agak2 panas. Kemudian sejukkan dan masukkan dalam mixer. Campurkan ovalete dan serbuk vanila. Mix hingga kembang dan adunan menjadi putih gebu.

Bolehlah dipelbagaikan perisa..

Selamat mencuba..

Monday, December 11, 2017

CARA MERAWAT DAN MENCEGAH PENYAKIT TIBI

7:25 PM 0 Comments
Penyakit Tibi boleh dicegah dari awal sebenarnya dan dari awal sejak lahir lagi bayi diberi suntikan BCG. Ini adalah salah satu langkah pencegahan Tibi.
  • Bayi-bayi yang baru lahir mestilah diberi suntikan imunisasi BCG
  • Dapatkan suntikan dos kedua sekiranya tiada kesan parut dan pada umur 12 tahun
  • BCG diberikan secara percuma di semua Hospital serta Klinik Kesihatan Kerajaan untuk mereka yang berumur 20 tahun ke bawah
  • Sekiranya batuk berterusan lebih daripada dua minggu, segeralah berjumpa doktor untuk menguji kahak anda
  • Ahli keluarga atau sesiapa sahaja yang tinggal sebumbung dengan pesakit Tibi dalam tempoh yang lama hendaklah tampil menjalani pemeriksaan

KAEDAH RAWATAN PENYAKIT TIBI
Terdapat 4 jenis ubat yang khas yang sering digunakan untuk merawat penyakit Tibi.
  • Rifampicin (RIF)
  • Isoniazid (INH)
  • Pyrazinamide (PZA)
  • Ethambutol (EMB)
Rawatan biasanya mengambil masa sekurang-kurangnya 6 bulan walaupun pesakit berasa sihat dalam tempoh berkenaan. Pada 2 bulan pertama, pesakit diberi rawatan rapi dimana ia dikehendaki memakan ubat setiap hari yang disaksikan oleh Pengamal Perubatan (Doktor) atau orang lain yang dilantik sebagai penyelia.

Kemudian pada 4 bulan seterusnya ia dikehendaki memakan ubat tiga kali seminggu, juga dibawah penyeliaan. Jika rawatan ini diikuti secara tetap, pesakit berkenaan boleh di sembuhkan.

Shaklee dan TIBI


Setiap Vitamin ini boleh menguatkan sistem imun badan untuk melawan kuman tibi dan melindungi sel daipada rosak.

Jom kita tengok feedback pelanggan yang konsisten menggunakan Vitamin shaklee.

Segeralah berjumpa pakar untuk pemeriksaan dan langkah pencegahan sekiranya anda ada tanda-tanda yang membimbangkan. Tindakan segera mampu mengelak sesuatu yang lebih serius terjadi.

InshaAllah next entry KakFiza akan kongsikan pantang larang bab makanan untuk pesakit tibi. Haaa..bukan sebarangan makanan je tau boleh makan..

Nak tahu lebih lanjut mengenai produk ni boleh je terus hubungi KakFiza 0124513311. InshaAllah, konsultasi terbaik akak berikan nanti.


Atau boleh klik link dibawah untuk pembelian terus di website Shaklee yang mana sangat mudah.


Sekiranya anda berminat menjadi Pengedar Shaklee terus hubungi 0124513311. Kak Fiza memerlukan pengedar di Seluruh Malaysia termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei.

Kehadiran anda sangat diperlukan.


Sunday, December 10, 2017

BAHAYA PENYAKIT TIBI

8:51 PM 0 Comments
BATUK BERDARAH DAN RISIKO TIBI

Apa itu Tibi?
Penyakit Tuberculosis atau TB disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria yang bernama ‘Mycobacterium tuberculosis’. Ia juga dikenali sebagai Batuk Kering.




Bakteria adalah punca kepada penyakit Tibi ini merebak melalui cecair yang terlepas ke udara apabila batuk atau bersin.
  • Paru-paru adalah organ utama yang selalu dijangkiti.
  • Batuk kering yang menyerang paru-paru dikenali sebagai (pulmonary tuberculosis) TB Pulmonari.
  • Boleh dikatakan, semua organ di dalam badan boleh dijangkiti termasuk otak, tulang, kelenjar limfa, buah pinggang dan kulit.

APAKAH GEJALA/TANDA-TANDA?
  • Batuk berpanjangan selama 2 minggu atau lebih
  • Batuk berdarah
  • Demam dan berpeluh pada waktu petang atau malam
  • Hilang selera makan atau turun berat badan
  • Sakit dada semasa batuk atau bernafas secara dalam
  • Mudah letih dan lemah
  • Serak suara

Siapa yang berisiko terkena Tibi?
Tibi menyerang sesiapa sahaja dan golongan yang berisiko adalah:
  • Mereka yang dijangkiti AIDS (Virus HIV)
  • Rakyat asing daripada negara yang mempunyai kadar jangkitan penyakit Tibi yang tinggi
  • Mereka yang kekurangan zat dan vitamin
  • Pemabuk dan penagih dadah yang dijangkiti HIV
  • Pesakit kronik seperti SLE, DIABETES
  • Mereka yang menjalani kemeoterapi dan dialisis
  • Warga tua 

Tibi boleh dirawat ke?
Sebelum itu, anda perlukan pemeriksaan untuk pengesahan penyakit dan rawatan batuk kering yang terdapat di mana-mana klinik kesihatan dan hospital kerajaan.
  • Ujian kahak yang dilakukan di klinik kesihatan atau hospital
  • X-ray dada

Bahaya kan penyakit Tibi ni. InshaAllah next entry KakFiza kongsikan jenis rawatan untuk pesakit Tibi.

KakFiza
SungaiPetani

POPULAR POSTS

Follow Me